“Lai gan vecākiem sēnes parasti patīk lasīt un tās ir uzturvielām bagātas, daudziem bērniem sēnes negaršo. Mamma mums ir skaidrojusi, ka sēnes nevajag ēst īsi pirms gulētiešanas,” piebilst Lība. Viņa kopā ar brāli Klāvu un māsu Sāru parāda divas lieliskas ēdienu receptes, kurās var izmantot visdažādākās sēnes.
Sēņu pīrāgs
Nepieciešams:
- 1 kg sēņu;
- 1 puravs;
- 3 daivas ķiploka;
- 3 saujas timiāna;
- 2 ēdamk. sojas mērces;
- 300 ml saldā krējuma;
- 2 ēdamk. sviesta;
- sāls pēc garšas;
- 500 g bezrauga kārtainās mīklas;
- 1 ola.
Gatavošana
Sagriež puravu mazākos gabalos un sautē sviestā kopā ar sēnēm un ķiploku. Pievieno timiānu un sojas mērci. Pēc tam pieliek saldo krējumu un sāli. Nedaudz novāra un lej cepeštraukā.
No kārtainās mīklas izveido tik lielu pīnes paklāju, lai tas derētu pāri cepešpannai. To liek virs saceptajām sēnēm. Mīklu apsmērē ar sakultu olu. Cep 200 grādos 25–35 minūtes.
Sēņu un nūdeļu zupa
Nepieciešams:
- 400 g sēņu;
- 1 burkāns;
- 1 seleriju kāts;
- 1 sīpols;
- 1 sauja pākšu zirnīšu;
- 40 ml neitrālas garšas eļļas;
- 10 ml sezameļļas;
- 500 ml vistas gaļas buljona;
- 150 g olu nūdeļu;
- 1 tējk. sezama sēklu;
- 1 sauja pētersīļu.
Gatavošana
Sagriež visus dārzeņus un sēnes strēmelītēs. Zaļumus sakapā. Vokpannā vai citā traukā sakarsē eļļu. Sāk cept sīpolu un burkānu. Pievieno sēnes, seleriju un pākšu zirnīšus. Pielej buljonu, pieliek nūdeles. Nedaudz novāra un pasniedz, pievienojot sezama sēklas un zaļumus.
Noderīgi!
Par to, no kāda vecuma bērniem var piedāvāt sēnes un kas tajās vērtīgs, lasi šeit.