Ieviešam ēdienkartē enerģisko zaļo krāsu
Pavasaris ir īstais laiks ieviest zaļo krāsu savā uzturā. Audzējam uz palodzes lokus, sējam pētersīļus un dilles, izdiedzējam paši savu bazilika stādu ar aromātiskām lapiņām. Tas viss labi kuplo uz palodzes jau pirmajos siltajos saules staros!
* Pētersīļus var lietot gan svaigā, gan saldētā veidā. Ja no iepriekšējās vasaras saldētavā palikuši zaļumi, vērts atcerēties, ka saldētos zaļumus uzreiz jāliek vārīties vai sautēties. Tie nav jāatkausē! Saldēti pētersīļi joprojām satur C vitamīnu, kas ir gan labs imunitātes stiprinātājs, gan kā antioksidants. Pētersīļi satur folskābi, kas īpaši nepieciešama mazuļiem, jo folskābe ietilpst DNS sastāvā un atbild par šūnu augšanas procesiem. Mazajiem, strauji augošajiem organismiem tas patiešām ir svarīgi! Pētersīļi satur arī K vitamīnu, kas iesaistās asins recēšanas procesos un ir svarīgs vitamīns kaulu veselībai.
* Uz palodzes izaudzētie pirmie svaigie lociņi ir labākais C, E un nikotīnskābes vitamīnu avots, ko var izaudzēt savās mājās ikviens. Liec sīpolus ūdenī, un vitamīni augs griezdamies, priecējot arī bērnus.
* Aromātiskais baziliks satur 1,5% ēteriskās eļļas, kas ne tikai smaržo, bet arī pozitīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Papildus tas ir arī C, A, P un B2 vitamīns.
* Dilles ir vēl viens zaļums, ko jau agri var iegādāties zemnieku audzēto dārzeņu stendos vai labvēlīgos apstākļos var izaudzēt pats. Tām ir pretiekaisuma iedarbība, tās stiprina imunitāti un pat iedarbojas nomierinoši. Satur gan C, A, B1, B2 vitamīnu, gan ēteriskās eļļas un flavonoīdus.
Pievienojot pie zupām, salātiem un svaigajiem kokteiļiem šos zaļumus, ļoti labi var atjaunot enerģijas krājumus un stiprināt imunitāti.
Ja ledusskapja saldētavā vēl ir palikuši saldētu ogu krājumi, pievienojiet tās pie ikdienas ēdieniem, piemēram, pie putras, biezpiena vai mājās gatavota mušļa.
D vitamīns un vērtīgās taukskābes
Tieši pavasarī ir vērts atcerēties par D vitamīnu un esenciālajām taukskābēm, īpaši omega 3 taukskābi, kas palīdzēs arī mazināt pēc ziemas radušos depresīvo noskaņojumu.
Garšīga kombinācija, kā to uzņemt organismā, ir lasis kopā ar sakapātiem pētersīļiem un citrona sulu.
Ja ledusskapja saldētavā vēl ir palikuši saldētu ogu krājumi, pievienojiet tās pie ikdienas ēdieniem, piemēram, pie putras, biezpiena vai mājās gatavota mušļa.
Gatavojot ēdienu, domājiet par to, kā tas izskatīsies. Jo krāšņāks un krāsaināks tas būs, jo vairāk nepieciešamo vitamīnu saturēs. Kombinējiet šķīvī dažādas krāsas produktus – dzeltenus, sarkanus, zaļus un pat violetus! Piemēram, dzeltenie vai sarkanie tomāti, rozā krāsas redīsi, zaļie lociņi un dilles.
Noteikti neaizmirstiet iet ārā elpot svaigu gaisu un kustēties!
RECEPTES PAVASARA ĒDIENKARTEI
Ķirbīši ar saulespuķu dīgstiem
Sastāvdaļas
Riekstu ķirbis – 1/3 gab.
Ingvers – 1 “pirksts”
Sāls – šķipsna
Saulespuķu sēklu dīgsti – cik vēlas
Pagatavošana
Ķirbi nomizo, sagriež vienādos gabaliņos un liek katlā aukstā ūdenī. Nekādā gadījumā ne karstā – tad tas nopluks. Pieliek sāli, pievieno ingvera gabalu un vāra, līdz ķirbji izvārījušies, bet vēl kraukšķīgi, – apmēram 10 minūtes (5 minūtes kopš ūdens vārīšanās sākuma).
Ķirbīši gatavi.
Svaigā siera uzkoda ar tomātu mērci un bazilika dīgstiem
Sastāvdaļas
Svaigais siers – 150 g
Sāls – 1 šķipsna
Olīveļļa – 2 ēdamk.
Tomātu mērce – 4 ēdamk.
Svaigs baziliks – daži stiebriņi
Pagatavošana
Uz šķīvja kārto svaigā siera gabalus. Apkaisa ar sāli un apslaka ar olīveļļu. Malās izliek tomātu mērci, pa virsu kaisa bazilika dīgstus.
Dārzeņu tadžina
Sastāvdaļas
Dārzeņi (visi vienādās daļās)
Burkāns – 1 gab.
Pastinaka sakne – 1/4 gab.
Rācenis – 1/2 gab.
Melnie pipari – 1 šķipsna
Zaļie pipari – 1 šķipsna
Sarkanie pipari – 1 šķipsna
Baltie pipari – 1 šķipsna
Sāls – 1 šķipsna
Kurkuma – 1 šķipsna
Čili piparu pulveris – 1 šķipsna
Saldās paprikas pulveris – 1 šķipsna
Tomātu pasta (tomāti, savārīti ar sīpoliem, melnajiem pipariem un sāli) – 6 ēdamk.
Pagatavošana
Vispirms pagatavo garšvielu maisījumu – saberž piestā visus garšaugus un garšvielas, līdz izveidojas viendabīga masa. Dārzeņus sagriež gabaliņos un saliek cepamtraukā. Virsū uzber garšaugu maisījumu un pārlej ar tomātu pastu.
Uzliek tadžinas vāku vai puķupodu. Trauku liek uz plīts vai cepeškrāsnī un uz lēnas uguns tvaicē vismaz stundu. Kamēr dārzeņi gatavojas, tos nevajag maisīt. Tvaicēšanas ilgums atkarīgs no tā, cik stiegraini ir dārzeņi un cik smalki tie sagriezti.
Kad dārzeņi gatavi, tos pārlej ar baltvīna un sviesta mērci (recepti skat. sadaļā “Mērces”) un pārkaisa ar dīgstiem.
Receptes no “Rimi Gardēžiem” - www.gardezi.lv