Zivis ir veselīgs produkts, tomēr maziem bērniem uzturā tās neiesaka iekļaut agrāk par 9–10 mēnešu vecumu. Tāpat zivis nevajadzētu dot biežāk kā divas reizes nedēļā. Tas tāpēc, ka tās pieskaitāmas pie produktiem, kas nereti izsauc alerģiskas reakcijas.
Pirmoreiz dodot bērnam pagaršot kādu zivs ēdienu, pietiks ar pusotru tējkaroti. Šajā dienā jāraugās, lai mazuļa uzturā nebūtu vēl citi jauni produkti, kas varētu izraisīt alerģisku reakciju. Ja pēc zivs nobaudīšanas nelāgu reakciju nav, porciju var pakāpeniski palielināt, lai bērns, sasniedzot gada vecumu, apēstu jau divu ēdamkarošu lielu porciju (50–60 grami).
Vēlams sākotnēji zivs produktus ēdienkartē iekļaut rīta pusē, lai dienas laikā varētu konstatēt – mazulim parādās alerģiskas reakcijas vai ne.
Tāpat sākotnēji vēlams zivi pasniegt kopā ar jau zināmiem produktiem: dārzeņiem, saknēm, respektīvi, garšām, pie kurām mazais jau pieradis un kuras labprāt bauda. Gatavojot zivi, jābūt piesardzīgiem: tā termiski jāapstrādā, jāvāra, jātvaicē vai jācep folijā, rūpīgi jāatdala tās gaļa no asakām un tad jāblendē. Jo mazāks bērns, jo vairāk jāraugās, lai zivs būtu liesāka: trekna zivs var pārmērīgi noslogot zīdaiņa gremošanas traktu. Rekomendējams sākt ar mencu, foreli, heku, asari un tikai vēlāk jau piedāvāt treknāko zivi – lasi.
Receptes bērniem, kas sasnieguši gada vecumu
Heka krēmzupa
300 g heka
Burkāns
Sīpols
Kartupelis
Ēdamk. prosas
Novāra heku nesālītā ūdenī aptuveni 20 minūtes. Izņem zivi un ūdenī ieliek buljona kubiciņos sagrieztu burkānu, sīpolu un kartupeli. Pieber prosu 1–2 ēdamkarotes, vāra aptuveni 5 minūtes, tad pievieno heku un sablendē. Var pasniegt ar rīvētu sieru un dillēm.
Ziedkāpostu biezenis ar lasi
150 g ziedkāposta
50 g laša
1 tējk. sviesta vai eļļas
Novāra ziedkāpostu (vidēji tas prasa apmēram 15 minūtes), nolej ūdeni. Ziedkāpostu sablendē, pieliek sviestu. Paralēli tvaicē laša fileju. Sāli pievieno pēc garšas, un ēdiens gatavs!
Zivju kēksiņi
1 porcijai
100 g mencas filejas
100 g kartupeļa
1/2 olas
1 tējk. sviesta
Garšvielas pēc garšas
Atsevišķi novāra kartupeli un mencu, tad kopā sablendē. Atdala olas baltumu no dzeltenuma, sakuļ baltumus līdz stingrām putām. Kartupelim un mencai pievieno olas dzeltenumu, mīksto sviestu un tad iemaisa arī olas baltumu.
Gatavo masu liek ieeļļotā cepšanai paredzētā kēksu formā un cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 20–25 minūtes.
Foto: Artūrs Martinovs
Receptes pagatavoja: “Rimi Bērniem” garšas eksperts, pavārs Normunds Baranovskis