“Rimi Bērniem” eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atzīst – zupas viennozīmīgi ir ļoti labs un vērtīgs ēdiens, bet ir daži nosacījumi, kas jāievēro, lai varētu uzskatīt, ka zupa nāks par labu bērna veselībai.
Kā pagatavot tiešām veselīgu zupu
- Zupai jābūt pagatavotai, izmantojot liesas gaļas vai dārzeņu buljonu.
- Tā nedrīkst būt asa, ar garšām pārbagāta.
- Nav ieteicams aizrauties ar dārzeņu apcepšanu, jo liekas taukvielas un cepšana var pārslogot nenobriedušo bērna gremošanas traktu.
- Ieteicams izvēlēties liesas gaļas buljonu, nevis vārīt to no kauliem. Vārīšanas laikā buljonā izdalās gan taukvielas, gan ekstraktvielas. Augsta ekstraktvielu koncentrācija var būt “par stipru” bērnu kuņģim un zarnu traktam, tādējādi veicinot pastiprinātu kuņģa sulas izdalīšanos.
- Soļanka nav labākā zupa, ko piedāvāt bērnam, jo tajā izmanto sāļos, treknos pusfabrikātus, kūpinājumus un subproduktus, kas bērna gremošanas traktam nav piemēroti gan augstas tauku koncentrācijas, gan sāls un garšvielu savienojumu dēļ.
Piemērotākās zupas bērniem
Zupa var sastāvēt no trīs dārzeņu veidiem, tai var pievienot kartupeļus, graudaugus, piemēram, rīsus, grūbas vai makaronus, gaļu, zivis, olas, pākšaugus, piemēram, sarkanās lēcas.
Labākā izvēle ir frikadeļu, dārzeņu, kāpostu, zivju zupas.
Mazākiem bērniem vai izvēlīgajiem ēdējiem piemērotas būs krēmzupas, kurās var iemānīt dažāda veida dārzeņus. Arī tos, ko bērns parasti neēd un atsakās pagaršot. Zupas ir papildu šķidrums, tātad noderīgas tiem, kas ikdienā maz dzer.
No kāda vecuma zupa ir ēdienkartes sastāvdaļa
Kad bērns ir iepazinis dažādu dārzeņu garšu un struktūru, proti, ap 8–10 mēnešu vecumu, viņam var piedāvāt arī zupas. Sāk ar dārzeņu zupu, kurā ir gaļa vai zivs.
Jāpatur prātā, ka bērniem, kas ēd slikti vai sliktāk pieņemas svarā, zupa var radīt mānīgu priekšstatu, ka viņš jau ir paēdis, lai gan daļa uzņemtās pārtikas ir šķidrums. Tādā gadījumā piemērotākas būs biezzupas vai krēmzupas, ar kurām bērns uzņems nepieciešamās uzturvielas pietiekamā daudzumā.