Viena superprodukta nav
Ja cilvēks pārtiek tikai no ātrajām uzkodām, pusfabrikātiem un saldinātiem dzērieniem, tad reizi nedēļā apēsts avokado, lasis vai valrieksti kopējo situāciju diemžēl nemainīs, uzsver Olga Ļubina. “Vajadzētu atcerēties, ka nav viena superprodukta, ko apēdot var būtiski uzlabot savu vai bērna veselību. To palīdzēs nodrošināt tikai kopumā sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs kombinācijā ar regulārām fiziskām aktivitātēm.”
Ātrās uzkodas ir bagātas ar piesātinātām un transtaukskābēm, cukuru un sāli, kas darbojās proinflamatori jeb veicina iekaisumu attīstību organismā.
Savukārt, regulāri uzņemot veselīgu uzturu, nebūs jādomā, “kā stiprināt imunitāti”, jo tas jau nodrošinās organismu ne tikai ar kalorijām, bet arī nepieciešamajiem mikro- un makroelementiem.
Pats svarīgākais – olbaltumvielas
Ja ātrās uzkodas bērna ēdienkartē jau ir ierobežotas un viņš arī regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, bet vecāki vēlas pārliecināties, ka uzturā iekļauti visi svarīgākie produkti, der atcerēties, ka, pirmkārt, imunitāti stiprina olbaltumvielas. Tas nozīmē, ka vajadzētu pārskatīt, vai bērna ēdienkartē ir pietiekami daudz olbaltumvielas saturošu produktu:
- gaļa,
- zivis,
- olas,
- piena produkti,
- pākšaugi,
- rieksti,
- sēklas.
Turklāt vajadzētu padomāt, vai tiešām bērns ēd visus šos produktus, vai arī tikai dažus no tiem. Ja viņš, piemēram, negrib gaļu un zivis, toties lielā daudzumā patērē piena produktus, par olbaltumvielu trūkumu nav jāsatraucas.
Tajā pašā laikā der atcerēties, ka pārmērīga piena produktu lietošana veicina dzelzs deficītu, jo kalcijs traucē dzelzs uzsūkšanās procesam.
Tad, ja bērns uzturā nelieto zivis, bet ēd visus pārējos iepriekš uzskaitītos produktus, olbaltumvielu deficīta, visticamāk, viņam nebūs. Taču jāzina, ka šādā gadījumā viņš neuzņem polinepiesātinātās taukskābes Omega 3. Tās mazina iekaisīgas reakcijas organismā, tādejādi uzlabojot imunitāti.
Bet ļoti uzmanīgiem jābūt situācijā, kad bērns ēd tikai augu valsts izcelsmes olbaltumvielas – riekstus, sēklas un pākšaugus. Izņemot soju, pārējie augu valsts produkti nesatur visas neaizvietojamās aminoskābes, līdz ar to var ciest imunitāte.
Kur atrodams selēns un cinks?
Runājot par imunitāti, vēl ir jāatceras, ka lielu lomu veselības uzturēšanā spēlē ne tikai olbaltumvielas, polinepiesātinātās taukskābes un dzelzs, bet arī mikroelementi. To vidū ir selēns un cinks, kas arī veicina pretiekaisumu procesus.
Cinku satur:
- pilngraudu produkti,
- piena produkti,
- rieksti, sevišķi lielā daudzumā – Indijas rieksti un mandeles,
- turku zirņi,
- pupiņas.
Selēnu satur:
- Brazīlijas rieksti,
- jūras veltes,
- gaļa,
- subprodukti, piemēram, aknas.
“Vadoties no šiem piemēriem, var secināt, cik būtiski ir ēst daudzveidīgi, neizslēdzot no savas un bērna ēdienkartes nevienu produktu grupu,” piebilst uztura speciāliste. “Tad arī nebūs speciāli jādomā, ka stiprināt imunitāti, bet veselība turēsies gana stipra jau tāpat!”