Augļi un dārzeņi
Taču reizēm, uzlūkojot iepriekšējā rudens krājumus, rodas šaubas, cik vērtīgi šajā laikā ir augļi un dārzeņi un ko labāk izvēlēties.
Protams, dārzeņi ir jāiekļauj ikdienas ēdienkartē visa gada garumā. Saskaņā ar jaunākajām rekomendācijām tiem jāatvēl vismaz puse šķīvja, un vēlams lielāko daļu dienas devas apēst svaigā veidā. Dārzeņi ir bagātīgs vitamīnu, minerālvielu un organismam ļoti svarīgo šķiedrvielu avots: šķiedrvielas darbojas prebiotiski – tās ir barības vielas gremošanas trakta mikroflorai, palīdz mazināt glikozes un holesterīna uzsūkšanos un ilgāk nodrošina sāta sajūtu. Viennozīmīgi priekšroka jādod sezonas augļiem un dārzeņiem. Katram auglim un dārzenim ir savs laiks, kad tas ir uzturvielām visbagātākais, turklāt jāņem vērā sezonalitāte ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Raksturīgs piemērs ir citrusaugļi: visvērtīgākie tie ir tieši ziemā, kad dienvidu valstīs sākas mandarīnu un apelsīnu ražas sezona. Līdzīgi ir ar vīnogām, ananasiem un arbūziem.
Pavasarī noteikti ieteicams lietot uzturā pēc iespējas vairāk zaļumu – svaigus lokus, pētersīļus, dilles, salātlapas, redīsus, jo tie ir gan sezonāli, gan vitamīniem bagāti. Pievienojiet ēdienam diedzētus graudus vai mikrosalātus – ziemā novājināto imunitāti stiprinās to sastāvā esošie C, E un B grupas vitamīni, minerālvielas un mikroelementi.
No augļiem un ogām šajā laikā visvērtīgākie ir apelsīni, greipfrūti un kivi, kas palīdzēs sagaidīt rabarberu, ķiršu, zemeņu un aveņu ražas ienākšanos. Augļi, tāpat kā dārzeņi, ir vitamīnu, minerāvielu un šķiedrvielu avots, taču augļiem piemīt vēl viena pozitīva īpašība – tie ir saldi. Tāpēc augļi ir vislabākie našķi, vienīgi ir vērts paturēt prātā, ka to sastāvā esošā cukura dēļ šo produktu patēriņā vajadzētu ievērot mērenību un apēst ne vairāk kā vienu – divus augļus dienā.
Rimi Labākai dzīvei augļiem un dārzeņiem atzīme tiek piešķirta:
- neapstrādātiem dārzeņiem, augļiem un ogām, un pākšaugiem;
- apstrādātiem augļiem un ogām bez pievienota cukura un sāls (piemēram, smūtiji);
- apstrādātiem dārzeņiem, ja sastāvā sāls ir ne vairāk kā 0,5 g / 100 g, pievienotie tauki ne vairāk kā 3 g / 100 g, pievienotie cukuri ne vairāk kā 1 g / 100 g.