Tomāti uz Eiropu atceļoja no Centrālamerikas.
Šis auglis vai drīzāk oga ir kļuvis par pamatu neskaitāmiem ēdieniem un piedevām visā pasaulē. Nav brīnums, jo izrādās, ka tomāts ir dabisks garšas pastiprinātājs. Par tomātu popularitāti runājot, nav jāskatās Itālijas vai Spānijas virzienā, jo arī Latvijā tomāti ir milzīgā cieņā. Protams, mēs visi jūsmojam par tiem, kas audzēti pašu dārzos vai siltumnīcās. Tomātu šķirnes sēklas ir liela vērtība. ASV vecās šķirnes sēklas, kuras glabā no vienas sezonas uz nākamo, sauc par „mantojuma tomātu” sēklām.
Vasaras beigās, kad tomātu ir daudz un visus tāpat apēst nevar, ir laiks gatavot mērces, zupas, kečupus, kā arī marinēt un konservēt. Ar kādu prieku pēc tam ziemā var atvērt burciņu ar marinētiem tomātiem un sīpoliem! Tomēr gribas arī svaigos, un, par laimi, mums vairs nav jāpērk importa, jo Latvijā tagad tomātus audzē visu ziemu, un tie ir aromātiski un garšīgi.
Daži ieteikumi par tomātiem:
Nekad, nekad neturi tomātus ledusskapī! Tas sabojā visu garšu un tekstūru!
• Ja tomāti ir vēl samērā zaļi, vislabāk tos nogatavināt atvilktnē vai tumšā skapī.
Augusta beigās vienmēr vāru „Veco tomātu zupu”. Tā ir tomātu, sīpolu, bazilika un ķiploku krēma biezzupa.
Tomātiem ir svarīgi pievienot svaigus garšaugus un zaļumus, bet labi noder arī Provansas vai Vidusjūras kaltētie garšaugu maisījumi, kad svaigie nav pieejami.
• Latvieši ir pieraduši ēst tomātus ar krējumu un lokiem, kas ir bezgala garšīgi, bet ir vērts krējuma vietā pamēģināt olīveļļu. Un, ja vēl pieliek mocarellas sieru, ko tagad taisa arī Latvijā, un pārkaisa ar svaigu baziliku, tad esi jau Itālijā!
Gurķi – garantēts svaigums
Gurķis ir tik atsvaidzinošs, jo tā sastāvā ir vismaz 90% ūdens. Dabisks hidrāts. Ja cilvēks ir noguris, izslāpis vai izsalcis, apēdot gurķi, uzreiz jūtas mundrāks. Ne velti saka: „Svaigs kā gurķītis!” Dāmas jau arī liek gurķa šķēlītes uz acīm vai gatavo no gurķiem maskas sejai.
Pievienojot gurķi jebkuriem salātiem, rodas svaiguma garša. Mazos gurķīšus jaukāk ēst ar visu miziņu. Tā kā gurķu sastāvā lielu procentu veido ūdens, gurķi ātri savīst, tāpēc jāēd mudīgi! Gurķa šķēlītes ir ļoti labs pamats uzkodām, aizstājot maizi. Uzliek sieru, vistu vai lasi, un veselīga mazkaloriju uzkoda gatava! Tāpat var pildīt gurķus ar svaigo sieru un zaļumiem.
Vēl daži ieteikumi par gurķiem:
Noteikti nomizo gurķi, ja nav skaidrs, kur tas ir audzis.
Ja pērc plēvē iesaiņotu garo gurķi, noņem plēvi, lai gurķis nesautētos un nesapūtu.
Pievieno daudz svaigu gurķu salātiem, kuros ir majonēze vai citas „smagākas” sastāvdaļas. Es lieku daudz sakapāta svaiga gurķa pie kartupeļu salātiem.
Sablenderēts gurķis ar kefīru, dillēm un ķiploku ir ideāla aukstā zupa. Daudz vitamīnu un īsta svaigēšana!
Salātiem elegantāk ir tomātus blanšēt un noņemt miziņu.
Ja tomāts nav pirmā svaiguma, lūdzu, nemet to ārā – pievieno omletei, zupai vai jebkuram gaļas vai zivju ēdienam.