Pašiem savi lauki
Rāmkalnos apciemoju ražotni un pagatavoju maltīti, izmantojot vietējos produktus. Tikšanās ar Rāmkalni Nordeco saimnieku Viktoru Grūtupu bija norunāta viņa bioloģiskās saimniecības plašajos laukos, kur tiek audzēti ķirbji, cidonijas, rabarberi un dzērvenes. Izrādās, ka Viktors ir pievērsies arī lauksaimniecībai, un to viņš dara ar lielu aizrautību. Būtībā bizness ir kļuvis arī par dzīvesveidu. Šobrīd Viktors apsaimnieko 61 hektāru lauksaimniecības zemes, no kuriem 18 hektāri ir atvēlēti krūmcidonijām un 14 hektāri lielogu dzērvenēm, kopā izaudzējot 60 tonnas izejvielu. Tomēr papildus nākas iepirkt aptuveni 140 tonnas ogu, augļu un dārzeņu no Latvijas zemniekiem. Būtiski, ka viss tiek audzēts bez ķīmijas.
Modernā ražotne
Rāmkalnu vēsture aizsākās ar laivu nomas atvēršanu 2000. gadā. Tam sekoja slēpošanas kalns, rodeļu trase, tapa bistro, restorāns un veikals. Krīzes laikā cilvēki mazāk ēda ārpus mājām, un 2011. gadā Viktors nolēma Rāmkalnos sākt ražot sukādes. Tieši šajā laikā Rāmkalniem un Rimi Latvia izveidojās sadarbība. Kopīgi tika ieviests jauns koncepts – sadaļa Rimi Klēts, kur tiek piedāvāts plašs zemnieku ražojumu sortiments, sākot ar gaļas izstrādājumiem līdz saldumiem. Laukus izskatījuši, varējām doties uz pašu ražotni, kas ar Eiropas fondu atbalstu tika atvērta 2015. gada jūlijā. Liela, gaiša, moderna, 1800 kvadrātmetru liela, ieskaitot saldētavas.
Sukādes – roku darbs
Sukāžu pamats ir dažādas ogas, augļi un dārzeņi – cidonijas, lielogu dzērvenes, ķirbji, aronijas, upenes, rabarberi, āboli, avenes, mellenes, burkāni un pīlādži. Šobrīd tiek apstrādātas 500 tonnas izejvielu gadā. Pēc pašu ražas novākšanas un citu zemnieku ražas iepirkšanas izejvielas tiek sasaldētas – 18 grādu temperatūrā. Sukāžu ražošana sākas ar izejvielu sagatavošanu pēc to atlaidināšanas. Pēc tam notiek izejvielu mizošana un sagriešana. Pati pieliku roku pie rabarbera griešanas, bet cidonijas nebija man pa spēkam! Pēc izejvielu sagatavošanas telpu apskates mēs gājām uz uzņēmuma „sirdi”– žāvētavu. Te ogas vai citi sagatavotie augļi vai dārzeņi tiek žāvēti zemā, īpaši saudzīgā temperatūrā, nepārsniedzot 45 grādus, tā saglabājot vitamīnus, dabīgo krāsu, garšu un smaržu, iztiekot bez konservantiem, garšas pastiprinātājiem vai citām ķīmiskām piedevām. Ik pa dažām stundām žāvēšanas paplātes tiek izņemtas un ogas vai citas izejvielas tiek „apbužinātas”, lai vienmērīgi žāvētos. Process ir garš – dzērvenes tiek žāvētas 5 līdz 6 dienas, bet rabarberi – 2 līdz 3 dienas.
Konfektes un pastilas
Bija interesanti vērot, kā top ogu konfektes. Žāvētas ogas tiek ievietotas lielā iekārtā, līdzīgā veļas žāvētājam. Tur tiek pievienota beļģu šokolāde, un, ogām „lēkājot”, ap tām pielīp šokolāde. Šajā posmā ogas ir matētas. Pēc vairāk kā divu stundu ilgas „lēkāšanas”, ogas tiek pārklātas ar glazūru, lai ogu konfektes nesaliptu. Otrs Rāmkalnos ražotais brīnums ir pastilas. No ogām, cukura un olbaltuma tiek sagatavota masa, kura izskatā un garšā līdzinās debesmannai. Masa tiek izspiesta uz paplātēm, izmantojot konditorejas maisiņu ar uzgali. Šie skaistumi tiek taupīti un vismaz šobrīd nopērkami tikai Latvijā. Modernās tehnoloģijas Rāmkalnu ražotnē ir patiesi iespaidīgas, bet apbrīnojami daudz ir arī roku darbs. Nav pārsteigums, ka ražotnē strādā 50 cilvēki, aktīvajā sezonā pat vairāk.
Eksports
Ir prieks, ka Rāmkalni jau ir pazīstami ne tikai Baltijas valstīs, bet arī Japānā, Vācijā, Lielbritānijā, Beļģijā, Polijā, Spānijā un Singapūrā. Kad vēroju fasēšanu, redzēju, kā tiek pildīti glītie ķirbju sukāžu maisiņi ar uzrakstiem angļu valodā. Šīs sukādes tiks eksportētas un nonāks pie Dubaijas iedzīvotājiem.
Nākotnes plāni
Viktors par mērķi uzstādījis 85% saražotās produkcijas eksportēt. Tas nozīmē gan palielināt ražošanas apjomus, gan iekarot jaunus ārzemju tirgus. Lai šos tirgus iekarotu, ir svarīgi apmeklēt ēdienu izstādes un meses. Tas aizņem laiku un līdzekļus, taču LIAA (Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) atbalsta Latvijas uzņēmējus un piešķir finansējumu šim mērķim. Man ir skaidrs, ka Rāmkalni turpinās šo veiksmīgo ceļu un godam nesīs Latvijas vārdu pasaulē. Latvijas Rāmkalni piedāvā padarīt šo pasauli krāsaināku ar košajiem produktiem!
Gatavošana ar “Rāmkalnu” krāsainajiem produktiem
Nav noslēpums, ka viens no maniem mērķiem ir palīdzēt Latvijas iedzīvotājiem un ražotājiem. Vēlos, ka cilvēki pērk Latvijas preces, novērtē mūsu ražotājus un mācās jaunas garšas un citu valstu ēdienus, gatavotus no mūsu produktiem. Manu mērķu vidū ir arī tas, lai mēs visi ēstu veselīgi un daudzveidīgi.
Pirmajās minūtēs, kad man deva uzdevumu ciemoties “Rāmkalnu” ražotnē un gatavot vismaz trīs ēdienus, izmantojot sukādes, domāju, ka nebūs viegli, bet, kādu brīdi padomājot, radās pat četras receptes! Sanāca ļoti garšīgi.
Gatavojām “Rāmkalnu” restorāna āra terasē ar skaistu skatu uz Gauju. Sāka līt, bet, tā kā terasei ir jumts, tas mūs netraucēja.