Olga Ļubina
Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificētā uztura speciāliste

Kā dīgstiņus un zaļumus iekļaut bērna ēdienkartē. Uztura speciālistes praktiskie padomi

Veselīgam dzīvesveidam • 26. Marts, 2024
“Zaļumos ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas palīdz organismam cīnīties pret dažādām vīrusu infekcijām, tāpēc ir ļoti vērtīgi šos produktus iekļaut ne tikai savā, bet arī bērnu ēdienkartē,” stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina un iesaka konkrētas receptes.

“Zaļumi un dīgsti ir bagāti ar minerālvielām un vitamīniem, šo produktu lietošana ikdienas uzturā nodrošinās organismu gan ar B grupas, gan E un C vitamīniem,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina, akcentējot, ka tieši pavasarī šādas vitamīnu devas ir būtiskas ikvienam ģimenes loceklim. Vienlaikus uztura speciāliste piekodina, ka, tāpat kā ar citiem jauniem produktiem, arī ar zaļumiem maza bērna ēdienkarte jāpapildina pakāpeniski: “Ar zaļumu iekļaušanu uzturā tomēr jābūt arī uzmanīgiem, jo organiskās skābes, kas ir to sastāvā, mazākajiem bērniem var izraisīt gremošanas trakta darbības traucējumus.”

Dilles – palīgs pret vēdera pūšanos

Ap gada vecumu bērniem var piedāvāt pagaršot spinātus, pētersīļus, dilles un salātlapas. Dilles, piemēram, satur ne tikai jau iepriekšminētos vitamīnus, bet arī tādus mikroelementus kā kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs un fosfors. Dilles arī palīdz cīnīties pret vēdera uzpūšanos, tāpēc diļļu ūdeni var piedāvāt padzerties zīdaiņiem, kam ir šādas sūdzības.

Kā un kuriem ēdieniem pievienot zaļumus

Sakošļāt zaļumus mazam bērnam var nebūt viegli, tāpēc iesākumā mazulim tos var piedāvāt pievienotus termiski apstrādātiem ēdieniem, piemēram, ieliekot zupā pāris minūtes pirms tās gatavības. Piemērs: ja zupai pieber lociņus, maltīte papildinās ar C, B un E vitamīniem, cinku un fosforu. Vieni no tiem zaļumiem, ko bērna ēdienkartē var iekļaut ļoti dažādos veidos un salīdzinoši viegli, ir spināti – tos var pasniegt ne tikai svaigā veidā, bet arī termiski apstrādātus, piemēram, liekot klāt omletei vai sablendētus pankūku mīklai. Kad uzlabojas bērna košļāšanas spējas, zaļumus var dot arī svaigus, ar tiem pārkaisot ēdienu.

Ja bērns no zaļumiem atsakās

“Lai arī daudzi bērni ir diezgan skeptiski pret šo produktu iekļaušanu viņu ēdienkartē, tomēr to būtu jācenšas darīt,” uzsver Olga Ļubina. “Ja bērns atsakās pagaršot dilles, tas nekas – piedāvājiet citus zaļumus, piemēram, zirņu vai citu sēklu dīgstiņus, baziliku, lociņus, koriandru, pētersīļus u. c. Jo arī bērnam var būt savas garšas preferences.”

Receptes ar zaļumiem

Pasta ar pētersīļiem

Sastāvdaļas:

250 g spageti

Mērcei:

  • 70 g pētersīļu vai citu zaļumu
  • 100 g olīveļļas
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 1 tējk. citrona sulas
  • Sāls, pipari pēc garšas

Blenderī liek pētersīļus, ķiplokus, garšvielas un citrona sulu. Pēc tam pakāpeniski pielej klāt eļļu. Novāra spageti saskaņā ar instrukciju uz produkta iepakojuma. Gataviem, siltiem makaroniem pievieno zaļo mērci un kārtīgi samaisa.

Spinātu pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 50 g spinātu
  • 125 g pilngraudu miltu
  • 2 olas
  • 300 ml piena (var aizvietot ar auzu dzērienu)
  • 2 ēdamk. eļļas
  • 4 dateles
  • Sāls pēc garšas
  • Gee sviests vai cita taukviela cepšanai

Blenderī saliek mazgātus spinātus, olas, pienu, dateles (bez kauliņa) un kārtīgi sablendē. Pievieno miltus un sāli, kārtīgi samaisa, pielej eļļu. Cep uz plāno pankūku pannas no abām pusēm. Pasniedz vai nu ar svaigām ogām, biezpienu, grieķu jogurtu, vai citām piedevām pēc izvēles.


Populārākie raksti