Noteikti daudzi, iedomājoties vien par čili, jau sāk vīpsnāt un noteic – asi ēdieni nav domāti man! Bet čili ir tik daudzveidīgs, ka katrs var atrast ko tīkamu savām garšu kārpiņām, turklāt tas var pārsteigt, ja visu laiku nav garšojis, tad vienā brīdī pēkšņi saproti, ka nav nemaz tik traki!
Atklāj čili no jauna un izmeģini asuma dažādās nokrāsas
Ja arī tev ar čili asociējas Meksika, Dienvidamerika, aizdomām ir pamats, jo tieši no šīm zemēm nācis sārtais pipars, kas liek riesties asarām vai kņudēt garšu kārpiņām. Taču tas kļuvis tikpat neaizstājams kulinārajā pasaulē arī Indijā, Spānijā, Āzijā un daudzviet citur pasaulē. Apceļojot pasauli, čili
no jauna atklāju, esot Indijā. Jāatzīst, ka lai arī domāju, ka tieši Meksikā čili būs visasākais un ēdienos tas dominēs visspilgtāk, Indija pārspēja manas asumu sajūtošās garšas kārpiņas. Tas tāpēc, ka Indijā čili ir tikai viens no komponentiem garšvielu pasaulē un kopā garšu buķete ir krietni šerpāka.
Asuma mērīšanas skala
Ja esi asu garšu piekritējs, noteikti izmēģini čili, vadoties pēc īpašās, ASV farmaceita radītās Skovila čili asuma skalas, kur pie nulles atzīmes asums būs jūtams teju pavisam nedaudz, sākot no ceturtās līdz septītajai pakāpei, sajutīsi jau vidēji asas garšas, bet vēl augstāk – īstenu čili kulmināciju visā godībā. Ja čili pasaulē esi vēl amatieris, izmēģini ačo piparu, kas pēc krāsas ir tumši sarkans vai pat melns, bet pēc garšas salīdzinoši maigs. Vidēji asi būs lielveikalos pieejamie sarkanie asie pipari. Lai apjaustu patiesas asuma virsotnes, izmēģini halapenjo vai Kajennas piparus.
Imigrants Latvijas lielveikalos - kā šo ārzemju brīnumu uzglabāt mūsu mājās
Kaut arī čili nāk no tālām zemēm, mums tie pieejami gan pārtikas veikalu plauktos, gan dekoratīvo augu stendos. Turklāt šo aso “ieceļotāju” izkaltētu varam atrast dažādos garšvielu maisījumos. Atceries, svaigu čili neglabā kopējā augļu vai dārzeņu kastē, bet atsevišķā slēgtā traukā, vēlams tumšā, vēsā vietā un vislabāk vakuumā. Svaigi čili paredzēti ātrai lietošanai, taču, ja netiek izmantota visa pāksts, vari to sasaldēt (sagriez šķēlītēs, liec slēgtā traukā vai saldējamā maisiņā un sasaldē). Pēc atkausēšanas tas būs, kā tikko iegādāts! Ar kaltēšanu mājās gan nevajadzētu aizrauties, savukārt ar čili pulveru pievienošanu ēdienam ir grūtāk – nekad nevar zināt, cik daudz piebērt, lai būtu pietiekami, jo pulvera veidā čili asuma pakāpe ir neprognozējama. Noteikti izmēģini kaltētās čili pārslas – tās būs kā punktiņš uz “i” picai, sautējumiem, salātu mērcēm, sacepumos vai gaļas marinādēs, kamēr kontrastu cienītāji var pievienot tās šokolādei, garšo vienkārši izcili labi!
Padoms no manas pūralādes, kā gatavot čili – apdedzini svaigo piparu uz atklātas uguns, lai miza nobrūnē. Tad mizu ir viegli noņemt, un, tā kā čili tālu ceļu mērojuši, tas pat ir ieteicams. Pēc šīs apdedzināšanas čili būtiski maina garšu – tas kļūst saldāks, bet asums dziļāks. Jāņem vērā, ka siltapstrādē čili asums vienmēr kļūst garāks.
Padomi, kurus vērts ņemt vērā!
- Čili neglabā celofāna maisiņā, jo tad tas ātrāk sāks bojāties.
- Noskalojot čili, vienmēr pēc tam to nosusini papīra salvetē un uzglabā sausu.
- Ja par čili aizmirsts un tas jau sažuvis, samal to un pagatavo pats savu čili pulveri.
- Čili noteikti nav tikai sāļo ēdienu komponents, arī saldajos ēdienos tas pierādījis savu izcilību. Neatkārtojamu apvienību veido šokolāde ar čili, turklāt visdažādākajās versijās - biskvītā, krēmā, fondantā, šokolādē, trifelēs un kur tik vēl ne! Vārdu sakot, šī savienība ir izmēģināšanas vērta.
- Čili asumu vislabāk remdēs skābpiena produkti – siltajās zemēs tie ir dažādi jogurti, piemēram, airāns, bet pie mums vislabāk līdzēs kefīrs un skābais krējums. Un noteikti neuzdzeriet gāzētu dzērienu, alu vai ūdeni - tas asumu padarīs spēcīgāku!
- Čili savas garšas īpatnības maina atkarībā no tā, kā tas tiek pagatavots. Ļoti atšķiras asuma pakāpe, ja čili ir cepts, sautēts, marinēts, pievienots gatavošanas sākumā vai tikai beigās.