Veselīgi našķi ēdienu kastītē: kā remdēt izsalkumu ikdienas gaitās
Ja arī jums nav laika pilnvērtīgām pusdienām vai arī gribas kaut ko uzēst launagā, ideju līdzi ņemamām uzkodām netrūkst. Izvēloties ēdienu, ko ņemt līdzi trauciņā, jāpadomā, kā pa dienu šos produktus uzglabāsiet – ledusskapī vai somā. No tā būs atkarīgs, ko likt kastītē, jo ne visi produkti ir ilgstoši glabājami siltumā.
Bieži iesaku cilvēkiem izvēlēties kādu augli, ievērojot sezonalitāti. Šobrīd aktuāli ir āboli, bumbieri, vīnogas, persiki un nektarīni. Tas ir labs risinājums, kad gribas vieglu uzkodu.
Uzkodu trauciņā var likt riekstus, piemēram, valriekstus, mandeles vai Indijas riekstus, bet noteikti nesālītus un nekaramelizētus. Rieksti dod sāta sajūtu, jo satur gan daudz olbaltumvielu, gan taukus un šķiedrvielas. Sāta sajūta, apēdot sauju riekstu, būs noturīgāka, nekā ēdot augļus, bet arī kalorijas uzņemsim vairāk. Tāpēc neiesaku ēst vairāk par sauju riekstu dienā, ja vien jūsu mērķis nav palielināt ķermeņa svaru.
Laba uzkoda ir arī maizes šķēle vai galete – izvēle atkarīga no jūsu izsalkuma pakāpes un dienā uzņemamā kaloriju daudzuma. Maize var būt gan uzkoda, gan daļa pamata maltītes; svarīgi, ko liekam virsū un cik daudz maizes apēdam. Galetīte ar gurķa vai tomāta šķēli būs laba uzkoda tiem, kuri cenšas notievēt. Toties izsalkušie var pagatavot sēklu maizi ar svaigo sieru, humusu vai avokado, papildus pievienojot kādu siera, gaļas, zivs šķēli vai olu. Maizes vai galetes vietā var izmantot arī lavašu vai tortilju. Mans favorīts ir pilngraudu lavašs. Tajā var ietīt, piemēram, vistas gaļas šķēli ar papriku un jogurta mērcīti.
Uzkodai var izmantot arī dārzeņus – ķiršu tomātiņi, graužamburkāni un mazie gurķīši ir ērti un vienkārši paņemami līdzi. Iesaku arī sagrieztu kolrābi un ābolu – sanāk garšīga, burvīga uzkoda!