Mārcis Mitrevics

Jaunumi no Abavas vīna darītavas

Vīna cienītājiem • 10. Aprīlis, 2024
Katru reizi iegriežoties Tukuma pusē pie Mārtiņa Barkāna Abavas vīna darītavā, es ar izbrīnu atklāju jaunus produktus, ko šī uzņēmīgā un super entuziastiskā ģimene ir izveidojusi.

Tā arī šoreiz, dodoties uzdevumā uzfilmēt sižetu raidījumu ciklam Izgaršo Latviju, jaunatklājumu netrūka. Abavas vīna darītava turpina paplašināt un labiekārtot savu ražotni, vīna raudzēšanas un glabāšanas telpā tvertņu skaits ir būtiski palielinājies, un nu jau var droši apgalvot, ka šeit izskatās, kā vīndarītavā — nelielā, bet profesionālā. Nākamā investīcija — moderna pildīšanas un pudeļu noformēšanas līnija, aizstājot iepriekš ar rokām veicamo laikietilpīgo un precizitāti paģērošo procesu ar mūsdienīgu aparatūru, kas spēj daudzkārt kāpināt jaudu, saglabājot tik perfekti izkopto kvalitāti.

Tāpat ir paplašinātas noliktavu telpas produkcijai, kas gatava doties pie patērētājiem. Sastopam Niklasu — Abavas vīndari otrajā paaudzē, ar kuru pārbaudām un izpētām viņa jaunākos eksperimentus ar dažādu vīnu nogatavināšanas pašreizējām kondīcijām un par dažādām kupāžām. Aplūkojam, kā šobrīd tiek destilēts jaunais Abavas džins, pārbaudām Abavas brendija gatavību, kurš drīz jau varētu būt gatavs, bet, tā kā tā ir tikai viena nepilna muciņa, tas nonāks tikai un vienīgi pie īpašo dzērienu kolekcionāriem ar pabiezāku maciņu. Pagājusī vīnogu ražas sezona diemžēl apstiprināja manas jau iepriekš aprakstītās bažas par Latvijas nelabvēlīgajiem, nepastāvīgajiem laika apstākļiem, kas diemžēl ir galvenais šķērslis, lai garantētu stabilu vīnogu ražu katru gadu.

2023. ražas gads Abavas vīna darītavai bija tuvu nullei, diemžēl. Bet entuziasti Barkāni tak nemet tikai tāpēc vien plinti krūmos — mani iepazīstina ar vairākiem burvīgiem jauniem augļu vīniem, vairākiem destilātiem, uzlējumiem, sidriem ar jaunām garšām, dabīgu sulu limonādēm un pat tik populārajām mūsdienās kombučām! Patiesi interesanti un Latvijai autentiski ir jaunie augļu vīni — kā vienmēr skaisti, stilīgi noformēti gan no iekšienes (lasi — produkta kvalitāte), gan ārienes (lasi — dizains). Rabarbers — pussalds, bet ar tik svaigu skābenu pēcgaršu. Cidonija — mūsu ziemeļu citrons, kuru lai vai cik saldenu gatavotu, tā īpašais koncentrētais skābums ir neapslāpējams. Abavas jaunajā šedevrā saldums un skābums ir perfekti sabalansēts.

Man pašam konkrēti vislielākais pārsteigums izrādās Abavas Aronija — pussausā. Smaržās tipiskā aroniju sulas un ievārījuma aromāti, bet garšā vīnogu vīnam pat ļoti līdzīga struktūra, garšas attīstība, spēcīgie, bet ne nomācošie tanīni jeb miecvielas, kā arī ilga, ogu pārbagāta pēcgarša. Uzskatu, ka šis nu beidzot ir augļu vīns, kuru var pilnīgi droši sapārot ar intensīvas garšas sātīgiem gaļas ēdieniem un izturētiem pikantiem sieriem. Unikālais aronijas sīvumiņš, kas tie paši vīna tanīni vien ir, liek aizdomāties par iespējamo šī vīna glabāšanas potenciālu un cerēt šo pašu vīnu nogaršot pēc vairākiem gadiem. Turpināsim sekot viņu panākumiem, kuri starp citu jau sen stiepjas pāri mūsu Latvijas robežām, un gaidīsim jaunus šedevrus no Abavas!

Abavas produkcija

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti