Mārcis Mitrevics

Rozā burbuļi

Vīna cienītājiem • 24. Jūlijs, 2024
Vīns ir labākais alkoholiskais dzēriens, ar kuru veidot ideālu ēdiena un dzērienu saderību, lai tas rezultētos lieliskā maltītē. Rozā vīns ir kaut kas pa vidu baltajam un sarkanajam vīnam, precīzāk runājot, tas ir pēc baltvīna tehnoloģijas gatavots dzēriens no tumšo vīnogu šķirnēm.

Rozā vīni tiek darināti visā pasaulē, lielākajā daļā vīnu ražošanas reģionu, un apjomi pieaug ik gadu, arvien vairāk atņemot klasisko sarkanvīnu tirgus daļu. Tas tāpēc, ka, mainoties mūsu ēšanas paradumiem un izvēloties vieglākus ēdienus un dažādu vairāk eksotisku valstu ēdienkarti, klasiskos pamatēdienu šķīvjus un terīnes aizstājam ar nelielām pamatēdienu porcijām, – to mēdz dēvēt arī par degustācijas ēdienkarti. Šīs izmaiņas ir ļāvušas uz vīnu skatuves spilgti uzmirdzēt rozā vīniem, kuriem papildus suģestējošai krāsu gammai piemīt daudzpusīgas un universālas ēdienu saderības īpašības. Par pamatu rozā vīnam var būt jebkura vīnoga ar krāsas pigmentāciju – krāsu toņu ir bezgala daudz! Savu īpašo nokrāsu rozā vīns iegūst, ļoti neilgu laiku vīnogu sulai nonākot saskarsmē ar tumšo vīnogu miziņām, kurās dzīvo raksturīgās krāsas pigmenti. Katrs rozā vīns atspoguļo vīndara izpratni ne tikai par ideālo smaržu un garšu, bet arī par to, kāda ir skaista rozā vīna nokrāsa.

Ar rozā dzirkstošajiem vīniem ir nedaudz sarežģītāk. Rozā burbuļu darinātājiem ir ļoti rūpīgi jāseko līdzi nokrāsu izmaiņām otrreizējā rūgšanas procesā, kurā vīns kļūst par dzirkstošo. Izaicinājums slēpjas apstāklī, ka dažādu ķīmisko reakciju laikā rūgšanas procesā mainās šī cēlā dzēriena nokrāsa. Ja vīns kaut nedaudz ilgāk tiek izturēts uz izrūgušām rauga nogulsnēm, neglābjami notiek izmaiņas.

Tātad jāatceras, ka krāsa, kādā būs gatavais rozā dzirkstošais vīns, atšķirsies no tās rozā sulas, no kuras vīns sākotnēji darināts. Jo ilgāk šie pudelē iespundētie burbuļi tiek izturēti uz rauga nogulsnēm, jo vīns kļūst cēlāks un elegantāks. Papildus augļu un ogu smaržu un garšas īpašībām pievienojas krēmīgas karameļu, smalkmaizīšu, tostermaizes, kā arī biskvītu aromātu un garšas nianses, burbulīšiem kļūstot smalkākiem un noturīgākiem. Tas rezultējas augstākās kvalitātes dzirkstošajā vīnā. Tajā pašā laikā krāsu pigmentācija pamazām zūd, vīnam kļūstot blāvākam un spilgti rozā toņiem mainoties uz oranžāku un zeltaināku atspīdumu.

Kopš 2021. gada pasaulē populārākais dzirkstošais vīns proseko ir pieejams arī rozā versijā. Prosecco vīndaru asociācija, izstrādājot noteikumus jaunā rozā burbuļu dzēriena ražošanā, iekļāva precīzus kvalitātes standarta nosacījumus. Pirmkārt, šī vīna ražošanā ir atļauts izmantot tikai un vienīgi tumšo vīnogu šķirni Pinot Noir. Otrkārt, minimālais vīna izturēšanas laiks ir pagarināts līdz 60 dienām. Ar to proseko ražotāji paši uzlika augstāku kvalitātes latiņu savam jaunajam vīna stilam, cenšoties pietuvināties ražotājiem no Francijas un Spānijas. Spānijā rozā kavas vīnu ražotāji bez Pinot Noir izmanto arī daudz tumšākas un krāsu pigmentiem bagātākas vīnogu šķirnes, piemēram, Grenache un Trepat, radot tumšākas un piesātinātākas krāsas dzirkstošos vīnus. Līdzīgi rīkojas arī franču Crémant ražotāji, par pamatu ņemot tumšākas nokrāsas vīnogu sulu.

Šampaņā rīkojas vēl citādāk. Rozā šampanietis ir vienīgais dzēriens, kurā baltais vīns tiek sajaukts kopā ar sarkanvīnu pirms burbuļu iespundēšanas. Tas tāpēc, ka šampanieša izturēšana uz rauga nogulsnēm var ilgt pat daudzus gadus, vīndarim neatstājot gandrīz nekādas iespējas ietekmēt galaprodukta krāsu. Tieši tāpēc rozā šampanietis ir tik īpašs.

Rozā vīni, atkarībā no to rakstura, ir lielisks aperitīvs, atsvaidzinājums vai ēdienu pavadonis. Visbiežāk šie vīni sader ar uzkodām, svaigiem salātiem, tunci un citiem treknākiem jūras produktiem un putna gaļu, bet saldenāki vīni sader ar augļiem vai to desertiem. Rozā dzirkstošie vīni sniedz pacilātāku gaisotni svētku brīžos. Rozā dzirkstošais vīns ir kā līgavas māsas kleita, kas vēl vairāk izceļ balto kāzu plīvuru un piešķir bagātīgāku krāsu gammu kāzu ceremonijai.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.


Populārākie raksti