Marinēšana
Marināde padara gaļu maigāku un izceļ tās garšu. Ja gaļas gabalu nespēj apēst vienā dienā, iemarinē to. Tādā veidā to var ledusskapī uzglabāt līdz 3 dienām.
Marinēšana jāsāk vismaz vienu līdz divas stundas pirms cepšanas, savādāk marināde nepaspēs iedarboties. Vistas krūtiņai pietiks ar 2 stundu marinēšanu. Lielākus gaļas gabalus marinē diennakti.
Marinēta putna gaļa jāizcep 2 dienu laikā, marinēta liellopa gaļa vai cūkgaļa – 3 dienu laikā. Maldīgs ir uzskats, ka jo ilgāk gaļa marinējas, jo izteiktāku garšu tā iegūst.
Sāc marinēt pēc iespējas ātrāk, lai marināde paspēj iedarboties!
Gaļu mīkstina:
skābas sastāvdaļas, piemēram, vīns, alus, citrons, laims vai etiķis;
- enzīmi, piemēram, sīpoli, ķiploki, svaigs ingvers, ananass un papaja;
- jogurts vai kefīrs.
Esi uzmanīgs ar daudzumiem – pārāk daudz skābuma padarīs gaļu cietu.
Marinādes pamatsastāvdaļās noteikti ietilpst arī garšvielas, garšaugi un eļļa. Garšvielas un garšaugi piešķir gaļai garšu, bet eļļa pasargā to no izžūšanas un vairo sulīgumu. Iesakām izmēģināt arī šādus komponentus: brūno cukuru, medu, pesto, sojas vai kādu citu mērci.
Marinādi var sagatavot bļodā vai plastmasas maisiņā. Iegaumē, ka metāla bļoda var reaģēt ar marinādes skābajām sastāvdaļām un ietekmēt gaļas garšu. Pirms cepšanas nosusini gaļu no liekās marinādes.