Kā piešķirt gaļai garšu?
 

Garšvielu pievienošanas mērķis ir mīkstināt gaļu un piešķirt tai izteiktāku garšu. Pagatavot savu garšvielu maisījumu nav sarežģīti un Tu precīzi zināsi, kas tajā ietilpst. Lai piešķirtu gaļai garšu, iesakām izmēģināt marinēšanu, sālīšanu, glazūrēšanu, kā arī pamēģināt Rub garšvielu maisījumu.

Marinēšana


Marināde padara gaļu maigāku un izceļ tās garšu. Ja gaļas gabalu nespēj apēst vienā dienā, iemarinē to. Tādā veidā to var ledusskapī uzglabāt līdz 3 dienām.

Marinēšana jāsāk vismaz vienu līdz divas stundas pirms cepšanas, savādāk marināde nepaspēs iedarboties. Vistas krūtiņai pietiks ar 2 stundu marinēšanu. Lielākus gaļas gabalus marinē diennakti.

Marinēta putna gaļa jāizcep 2 dienu laikā, marinēta liellopa gaļa vai cūkgaļa – 3 dienu laikā. Maldīgs ir uzskats, ka jo ilgāk gaļa marinējas, jo izteiktāku garšu tā iegūst.

 Sāc marinēt pēc iespējas ātrāk, lai marināde paspēj iedarboties!

Gaļu mīkstina:

skābas sastāvdaļas, piemēram, vīns, alus, citrons, laims vai etiķis;

  • enzīmi, piemēram, sīpoli, ķiploki, svaigs ingvers, ananass un papaja;
     
  • jogurts vai kefīrs.

Esi uzmanīgs ar daudzumiem – pārāk daudz skābuma padarīs gaļu cietu.

Marinādes pamatsastāvdaļās noteikti ietilpst arī garšvielas, garšaugi un eļļa. Garšvielas un garšaugi piešķir gaļai garšu, bet eļļa pasargā to no izžūšanas un vairo sulīgumu. Iesakām izmēģināt arī šādus komponentus: brūno cukuru, medu, pesto, sojas vai kādu citu mērci.

Marinādi var sagatavot bļodā vai plastmasas maisiņā. Iegaumē, ka metāla bļoda var reaģēt ar marinādes skābajām sastāvdaļām un ietekmēt gaļas garšu. Pirms cepšanas nosusini gaļu no liekās marinādes.


Glazūra


Glazūra ir garšvielu maisījums, kas tiek uzsmērēts uz gaļas virsmas. Tā padara gaļu nedaudz lipīgu un karamelizē to. Ideāla glazūra nav pārāk šķidra, bet tik bieza, ka paliek uz virsmas un kārtīgi iesūcas gaļā.

Patiesi laba glazūra piešķir gaļai pikantu karameles garšu, jo tai bieži vien tiek pievienots arī kaut kas salds, piemēram, medus vai sīrups. Glazūra jāsmērē visu cepšanās laiku, tomēr esi uzmanīgs ar karstumu, jo glazūrai jākaramelizējas, nevis jāpiedeg.

Sālīšana


Sālīšana ļauj gaļai padziļināti un kārtīgi pievienot noteiktas garšas. Karsējot gaļa zaudē šķidrumu, tādēļ kļūst sausa un grūti sakošļājama. Sālīšana palīdz saglabāt gaļu mitru, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.
 

Rub garšvielu maisījums


Rub ir sauss garšvielu maisījums, ar ko gaļa tiek ierīvēta tieši pirms cepšanas. Bieži vien tas satur papriku, sāli, cukuru un čili vai piparus. Sausais garšvielu maisījums ir vienkāršs veids kā gaļai piešķirt grilēšanai raksturīgo garšu, gaļu iepriekš neapstrādājot. Papildus Rub garšvielu maisījums uz gaļas virsmas izveido garšīgu un kraukšķīgu garoziņu.