Kā garšo nobriedināta liellopa gaļa?
Laba liellopa gaļa ir daudz tumšāka par cūkgaļu. Tai ir raksturīga tumši sarkana krāsa. Salīdzinājumā ar cūkgaļu, liellopa tauki ir dzeltenāki. Jo ilgāk gaļa ir briedināta, jo intensīvāka ir tās krāsa.
Lai pastiprinātu liellopa gaļas garšu, parasti pirms pārdošanas tā tiek nobriedināta, un jo ilgāks ir šis process, jo dziļāku toni gaļa iegūst. Nobriedināšana pēc būtības nozīmē to, ka gaļa tiek turēta vidē ar speciāli regulētu temperatūru un šī procesa gaitā gaļā esošie enzīmi sašķeļ saistaudus, kā rezultātā gaļa kļūst maigāka un garšīgāka.
Sausi nobriedinot liellopa gaļu, tā elpo un tajā samazinās šķidruma daudzums. Gaļu ietekmē ar dažādi mikrobi, kas pastiprina gaļas garšu. Turklāt sausās nobriedināšanas rezultātā gaļa iegūst "īsto" liellopa gaļas aromātu un garšu, kas diemžēl nav raksturīga mitri nobriedinātai gaļai. Ilgi nobriedinātai gaļai piemīt umami (piektā garša), kas atgādina Parmas sieru vai nogatavinātu cūkgaļas bekonu.
Nebaidies no taukaināka gaļas gabala, jo cepšanas gaitā tauku slānītis izkusīs un gaļa kļūs sulīgāka un ļoti aromātiska. Nobriedinātu liellopa gaļu nevajag marin