BALTĀS ZIVIS 

Gan ikdienai, gan svētku reizēm!

Raksturīga maiga un viegla garša bez specefiskām piegaršām. Tieši šo īpašību dēļ baltās zivis ir droša izvēle cilvēkiem, kas jūras velšu pasauli tikko sākuši iepazīt!

Kā izvēlēties svaigu zivi?

Primāri par zivs svaigumu liecina āriene. Pievērs uzmanību, lai tai būtu spilgtas acis un gluda, mirdzoša āda. Svaigai zivij vai nu nemaz nepiemīt izteiktas smaržas vai arī tā atgādina patīkamus jūras ūdeņus, bez nepatīkamas smakas.

Kā uzglabāt zivis?

Ideālā gadījumā zivs būtu jāpagatavo un jānotiesā tajā pašā dienā, kad nopirkta, tomēr labi iepakotu zivi var uzglabāt ledusskapī līdz pat 24 stundām. Optimālais temperatūras režīms svaigām zivīm ir no 0°C līdz +2°C. Iesakām trauku piepildīt ar ledus gabaliņiem un novietot tajā zivi, tas ļaus to uzglabāt ledusskapī svaigu par vienu līdz divām dienām ilgāk.

Ilgākai uzglabāšanai varat zivi sasaldēt un uzglabāt 6-12 mēnešus. Te gan jāņem vērā, ka ilgstoši uzglabājot treknās zivis, to tauki arī sasaldēti var sākt bojāties.

Svaigas zivis ledusskapī nevajag glabāt blakus piena produktiem, jo tajos var iesūkties nepatīkams aromāts.

2 VEIDI, KĀ PAGATAVOT DORADU GARŠĪGI 

DORADA

(Ang. val. Sea bream)

Vidusjūras pērle dorada ir maiga un sulīga, kā arī satur tādus mikroelementus kā kālijs, fosfors, kas piedalās vairākos bioķīmiskajos procesos, piemēram, sirdsasinsvadu, kaulu un muskuļu, imunās sistēmas darbībā. Izcila "vidusjūras diētai" raksturīga zivs ar zemu tauku saturu, un kalpo kā labs olbaltumvielu avots.  Baudi uz nebēdu! (Atsauce nr.1)

Pagatavošana:

  • Cepšana uz pannas

  • Grilēšana krāsnī vai uz oglēm

Garšvielu saderība: Fenhelis, koriandrs, citrons, safrāns, pētersīlis, ķiploks

Rimi veikalos pieejams: Dorada neķidāta ar galvu

RECEPTES

 

PALTUSS

(Ang. val. halibut)

Paltuss ir plakanā zivs, kas aug lēni, bet mēdz izaugt līdz pat 2-3 metriem un svērt 250-300 kg. Liesa zivs ar maigu garšu un stingras gaļas konsistenci, kas ļauj pagatavot ļoti dažādus ēdienus (Atsauce nr.2). Šī ir viena no iecienītākajām sālsūdens zivīm.

Pagatavošana:

  • Cepšana uz pannas vai cepeškrāsnī 
  • Grilēšana uz iesmiem
  • Vārīšana

Garšas saderība: Sviests, muskatrieksts, kaperi, citrons, bekons.

Rimi veikalos pieejams: Ķidāts paltuss bez galvas

RECEPTES

MAKRELE 

(Ang. val. Mackerel)

Salīdzinājumā ar citām zivīm makrele ir asakām bagāta zivs, piešķirot tai okeāna autentisko garšu. Makrelei ir mēreni sāļa un izteikta garša. Laba alternatīva vistai - pievienojiet salātiem, pastai un citiem ēdieniem!

Pagatavošana:

  • Grilēšana krāsnī vai uz oglēm 
  • Cepšana uz pannas

Garšvielu saderība: Baziliks, olīveļļa, ķiploks, sīpols, mārrutki, sinepes, dilles, ērkšķogas

Rimi veikalos pieejams: Atkausēta Atlantijas makrele

RECEPTES

ATLANTIJAS MENCA 

(Ang. val. Cod)

Menca ir viena no vislabāk pazīstamajām baltās gaļas īpašniecēm - liesa un olbaltumvielām bagāta zivs. Mazā tauku daudzuma dēļ tiek uzskatīta par diētisku un lielisku vakariņu maltīti (Atsauce nr.3). Ļoti svarīgi pagatavošanas procesā - nepārcept!

Pagatavošana:

  • Vienkāršākā metode - apcept uz pannas no visām pusēm 3-5 minūtes.
  • Apcepta menca ar zelta garoziņu - cepšana mīklā vai rīvmaizē.
  • Vispasaules slavenā "Fish and Chips" - eļļā fritēti mencas gabaliņi. 
  • Mencas zupa - labi sader ar siera un piena produktiem.
  • Menca un biezpiens - var pagatavot mencas kotletes ar biezpienu vai ceptu mencu biezpienmaizītes.
  • Mencas grilēšana - viegla, ātra pagatavošana svaigā dabā.

Rimi veikalos pieejams: Atlaidināta Atlantijas mencas fileja bez ādas

RECEPTES

ATLANTIJAS MENCA ĶIDĀTA, BEZ GALVAS, KG

MENCAS FILEJA RIMI 400G

JŪRAS ASARIS

(Ang. val. Sea bass)

Jūras asarim raksturīga maiga garša ar izsmalcinātu saldumu un pēc garšas var atgādināt mencu. Bagāta ar olbaltumvielām, magniju un B6 vitamīniem (Atsauce nr.4). Lieliska izvēle cilvēkiem, kuriem nepatīk jūras produkti ar izteiktu “zivju garšu”.

Pagatavošana:

  • Cepšana cepeškrāsnī (cepot veselu, sanāk sulīgāka) vai uz pannas
  • Grilēšana

Garšas saderība: melno pupiņu mērce, sojas mērce, ingvers, tomāti, ķiploki, olīveļļa, sarkanā paprika, olīvas, ķimenes.

RECEPTES

NĪLAS ASARA FILEJA

(Ang. val. Nile perch fillet)

Saldūdens zivs ar maigu garšu un mīkstu gaļu. Lieliski piemērota zivs tiem, kas nav sāļo jūras ēdienu fani. Tās sastāvā ir augstākais omega-3 no visām zivīm un tās gaļa satur lielu daudzumu proteīnu, fosforu, kalciju un A vitamīnu (Atsauce nr.5).

Pagatavošana: 

  • Grilēšana krāsnī vai uz oglēm 
  • Cepšana uz pannas

Garšvielu saderība: Citrons, sīpols, olīveļļa, asā paprika, ķiploks vai ķiploku pulveris, melnie pipari.

RECEPTES

Literatūras saraksts:

1. Pateiro M, Munekata PES, Domínguez R, et al. Nutritional Profiling and the Value of Processing By-Products from Gilthead Sea Bream (Sparus aurata). Mar Drugs. 2020;18(2):101. Published 2020 Feb 4. doi:10.3390/md18020101

2. Predicted Nutrient Values for Hippoglossus hippoglossus. https://www.fishbase.se/Nutrients/NutrientsList.php?speccode=1371&GenusName=Hippoglossus&SpeciesName=hippoglossus

3. Finelli food database. https://fineli.fi/fineli/en/elintarvikkeet/804?q=cod&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=points&sortOrder=asc&component=2331& 

Health Benefits of Cod https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cod#1

4. Nutritional profile of sea bass. http://www.nhcase.com/wp-content/uploads/Nutritional-Profile_Sea-Bass.pdf

5.  Okeyo, G.O. & Lokuruka, M.N.I. & Matofari, Joseph. (2009). Nutritional Composition and Shelflife of The Lake Victoria Nile Perch ( Lates Niloticus ) Stored in Ice. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development (ISSN: 1684-5358) Vol 9 Num 3. 9. 10.4314/ajfand.v9i3.43017. 

6.  Alaska Pollock: Health and Nutrition, Prepared by the Alaska Seafood Marketing Institute. https://uifsa.ua/en/about-fish/interesting-articles-about-fish/alaska-pollock-health-and-nutrition