LATVIJAS ZIVIS 

Latvijā audzētas zivis!

KARPA 

(Ang.val. Carp)

Karpa ir labi pazīstama kā Vecgada vakara mielasts, kuras zvīņas liek makā. Tomēr tās pilnvērtīgā sastāva dēļ ar karpu ieteicams mieloties biežāk nekā 1 reizi gadā, tādā veidā uzņemot A un D vitamīnus, kā arī omega-3 taukskābes. Karpa ir viena no izplatītākajām saldūdens, tā saukto, trekno sugu zivīm, kura ir ne tikai veselīga, bet arī ļoti garšīga (Atsauce nr.1)!

  • Pagatavošana:
  • Var izfilēt un cept pannā
  • Veselu likt cepeškrāsnī
  • Apcept gabaliņos un pagatavot ar dārzeņiem. 
  • Atceries - izvairies no pārmērīgas taukvielu izmantošanas!

Garšvielu saderība: Sāls, cukurs, kumīns, ķiploks, dilles

Audzēta: LV

Rimi pieejams: Ķidāta karpa kg

ARKTISKĀ PALIJA

(Ang.val. Arctic char)

Zivs ir īsts atradums! Ja līdz šim paliju importēja no Skandināvijas, tad tagad to audzē tepat Latvijā lielākajā un mūsdienīgākajā, dabai un zivij draudzīgākajā zivju ražotnē Ropažos. Arktiskā palija ir lašu sugas zivs, tāpēc to var pagatavot gan vienkārši krāsnī vai uz oglēm, gan arī izmēģināt dažādas jaunas receptes!

Recepšu idejas:

  • Arktiskās palijas tartars
  • Palija ar fenheli un burkānu biezeni 
  • Vokpannā pagatavota pikantā palija

Audzēta: LV

Rimi pieejams: Arktiskā palija Zivsuzledus kg

ĀFRIKAS SAMS

(Ang. val. Clarias gariepinus)  

Āfrikas samam ir sešas ļoti labi redzamas ūsas, galva- grumbuļaina un ar tādu kā ornamentu. Gandrīz pa visu muguras daļu stiepjas 30 centimetrus gara spura. 

Āfrikas sama gaļa ir maiga un sulīga, tai piemīt sarkanīga krāsa. Šīs sugas gaļa ir bagāta ar olbaltumvielām, jodu, minerālvielām un dzelzi. 

Pagatavošana:

  • Cepšana uz pannas vai cepeškrāsnī 
  • Grilēšanai uz uguns 

Garšas saderība: 

Citrona sula, pētersīļi, dilles, muskatrieksts, timiāns, melnie pipari, svaigs koriandrs. 

Audzēta: LV

Rimi pieejams: Āfrikas sams Mottra ķidāts kg

ĀFRIKAS SAMA STEIKS

STERLETES FILEJA   Pērc e-veikalā

STORE (STERLETE)

(Ang. val. Acipenser Ruthenus)

Sterlete ir storu dzimtas zivs. Ēdieni no Sterletes bija iecienīti jau kopš "Cara" laikiem Krievijā. Zivs gaļas struktūra ir ļoti maiga, tāpat arī tās garša. Pagatavošana ir viegla un neaizņem daudz laika. Audzētāja zivju fermās Sterletes  dzīvo dziļurbuma ūdenī, ideālos ekoloģiskajos apstākļos, kas nodrošina to izcilu garšu un vērtīgas minerālvielas un elementus.

Pagatavošana

  • Šai zivij ir bieza āda, tāpēc tās marinēšanai izmanto nevis sauso, bet šķidru marinādi (ūdens konsistencē) ar sāli, pipariem, ķiplokiem. 
  • Cep cepeškrāsnī. 

Garšas saderība: 

  • Koriandrs,
  • dilles,
  • melnie pipari. 

Audzēta: LV

Rimi pieejams: Store Mottra ķidāta kg

GALILEJAS SVĒTĀ PĒTERA ZIVS

(Ang. val. Sarotherodon galilaeus) 

Galilejas Svētā Pētera zivs ir viena no pasaulē vis slavenajām zivju sugām, jo tieši sī suga ir jau minēta Svētajā Evanģēlijā par to ka uz Keneretas ezera Kristus pabaroja 5000 cilvēku ar 5 maizēm un divām zivīm.

Tā ir plaši sastopama Jordānijas un Izraēlas ezeros, kā arī upēs un citos saldūdens vai iesāļos biotopos Āfrikas ziemeļos un centrālajā daļā (ieskaitot Sahāras oāzes), sākot no dienvidiem līdz Gvinejas reģionam un pat Kongo upes baseinā, Alberta ezerā un Turkanas ezerā.
Tām ir maiga balta un sulīga gaļa, viegla garša un gandrīz nav asaku.

Pagatavošana

  • Vārīšana 
  • Grilēšana uz iesmiem 

Garšas saderība: 

Melnie pipari, citrona sula, sāls. 

Audzēta: LV

Rimi pieejams: Galilejas Svētā Pētera zivs ķidāta kg

Literatūras saraksts:

1. https://www.nutritionvalue.org/Fish%2C_raw%2C_carp_nutritional_value.html 

2. https://www.seafoodsource.com/seafood-handbook/finfish/carp

3. Rui Rosa,Narcisa M. Bandarra,Maria Leonor Nunes, Nutritional quality of African catfish Clarias gariepinus (Burchell 1822): a positive criterion for the future development of the European production of Siluroidei, International Journal of Food Science and Technology 2007, 42, 342–351