Ābolu drupaču kūka
-
Gatavošana 2h 30min
-
Vidēji grūti
Sastāvdaļas
Mīklai
-
kviešu milti140 g
-
cukurs2 ēdamk.
-
sāls0.25 tējk.
-
sviests120 g
-
auksts ūdens4 ēdamk.
Pildījumam
-
Āboli8 gabali
-
citrons0.5 gab.
-
kanēlis0.5 tējk.
Drupačām
-
Brūnais cukurs100 g
-
kviešu milti100 g
-
muskatrieksts0.25 tējk.
-
sāls1 šķipsniņa (-s)
-
sviests80 g
-
vaniļas aromatizētājs1 tējk.
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Kad ābolu sezona klāt, noteikti jāuzcep gardā ābolu drupaču kūka, kuras aromāts nevienu neatstās vienaldzīgu.
Bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli. Sviestu sagriež kubiņos, pievieno miltiem un sasmalcina līdz smilšu konsistencei. Maisot, pievienojiet mīklai pa 1 ēdamkarotei ledus ūdens. Mīklu ietin pārtikas plēvē, ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm.
Mīklu izņem no ledusskapja, uz miltiem nokaisītas virsmas izrullē 30 cm apli. Pārvieto mīklas lapu uz cepešpannas ar diametru 28 cm. Piespied mīklu līdz cepešpannas malām un ievieto ledusskapī uz 15 minūtēm.
Bļodā samaisa miltus, cukuru, muskatriekstu, sāli. Katliņā izkausē sviestu ar vaniļas aromatizētāju, atdzesē un pievieno miltu maisījumam, samaisa. Liek mīklu ledusskapī, kamēr gatavo ābolu pildījumu.
Ābolus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, sagriež kubiņos. Bļodā samaisa ābolus ar 2 ēdamkarotēm kausēta sviesta, citrona sulu, 100 g cukuru, kanēli un 30 g miltiem.
Izņem no ledusskapja atdzisušo kūkas pamatni, uz tās vienmērīgi ielej gatavo ābolu pildījumu, bet pa virsu šim pildījumam vienmērīgi sadala mīklas drupatas.
Kūku liek 180°C sakarsētā cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes.
Kūku atdzesē. Pasniedz ar vaniļas saldējumu vai vaniļas mērci, putukrējumu.