Ābolu karameļu kūka

  • Gatavošana 2h
  • Vidēji grūti
Ābolu karameļu kūka
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Sastāvdaļas

Pamatne

  • Kviešu milti
     220 g
  • Sviests (istabas temperatūrā)
     125 g
  • Cukurs
     80 g
  • Sāls
     2 g
  • Mandeļu milti
     30 g
  • Vistu ola
     1 gab.

Biskvīts

  • Vistu olas
     3 gab.
  • Cukurs
     180 g
  • Kviešu milti
     220 g
  • Saldais krējums
     80 g
  • Sviests (istabas temperatūrā)
     130 g
  • Sāls
     2 g
  • Cepamais pulveris
     4 g

Karamelizēti āboli

  • Āboli
     275 g
  • Saldais krējums
     165 g
  • Cukurs
     110 g

Karamele

  • Brūnais cukurs
     125 g
  • Kukurūzas ciete
     10 g
  • Ūdens
     50 g
  • Saldais krējums
     75 g
  • Cukura sīrups
     25 g
  • Sviests
     50 g
  • Sāls
     5 g

Drumstalas

  • Mandeļu milti
     45 g
  • Brūnais cukurs
     25 g
  • Cukurs
     25 g
  • Sviests
     50 g
  • Milti
     50 g
  • Mandeles (grauzdētas)
     50 g

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 10 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Pamatnei miltus sajauc ar mīkstu sviestu, cukuru un sāli. Pievieno olu un iemīci miltus. Noliec mīklu vēsumā uz vismaz 30 min. Uzkarsē krāsni 180 grādus karstu.

Mīklu izrullē un vienmērīgi ieklāj sagatavotā kūku formā (formas izmērs apm. 15x7 cm vai 24 cm, ja apaļa forma). Cep aptuveni 15 minūtes, kamēr zeltaini brūna.

Karamelizēšanai  nomizotus ābolus sasmalcini aptuveni 1x1 cm gabaliņos. Saldo krējumu uzkarsē līdz pirmajam burbulim. Katliņā izkausē cukuru. Kamēr tas karamelizējas, lēnām pievieno karstu saldo krējumu. Samaisi līdz viendabīgai konsistencei, ieber sagrieztos ābolus un vāri maisot, kamēr āboli kļūst mīksti. Atdzesē.

Biskvītam saputo mīkstu sviestu ar cukuru. Pa vienai pievieno olas, puto, tad pakāpeniski pievieno miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un sāli. Beigās pievieno saldo krējumu. Pusi biskvīta lej uz ceptās smilšu mīklas pamatnes, tad pārlej karamelizētos ābolus, pēc tam – atlikušo biskvītu. 

Karamelei katliņā sajauc kukurūzas cieti ar cukuru, pievieno pārējās sastāvdaļas. Vāri 5–8 minūtes, kamēr karamele sabiezē un veidojas krēmīga konsistence. Atdzesē.

Drumstalām visas sastāvdaļas sajauc drupačās, liec uz pannas un apcep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādu temperatūrā) aptuveni 10–15 minūtes. Atdzesē.

Izceptajai kūkai pārlej karameli un pārkaisi atdzisušās drumstalas.

Liec iepriekš sakarsētā krāsnī (170 grādu temperatūrā) un cep aptuveni 20 minūtes, kamēr biskvīts kļūst zeltaini brūns.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Medus torte karoga krāsās

12h • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Dzērveņu pīrāgs

50min • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes