Sastāvdaļas
Ābolu biezenis
-
Āboli450 g
-
Cukurs70 g
-
Olas1 gab.
Cukura sīrups
-
Agars1 tējk.
-
Auksts ūdens155 ml
-
Cukurs450 g
-
Pūdercukurs (nekūstošais)100 g
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Pagatavo gaisīgo desertu mājās!
Sagatavo ābolu biezeni: ābolus nomizo, iztīra, sasmalcina, liek iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos un cep, kamēr tie mīksti.
Saceptos ābolus liek blenderī, pievieno cukuru un sablendē līdz viendabīgai konsistencei. Biezeni atdzesē.
Katliņā ieber agara pulveri, pārlej ar ūdeni un ļauj 20 min pastāvēt. Tad pieber cukuru un karsē uz mērenas uguns, kamēr sīrups sasniedz 112 grādu temperatūru.
Pirms sāk karsēt sīrupu, putotājā liek aukstu olu baltumu un atdzesētu ābolu biezeni un puto līdz vieglām gaisīgām putām. Putošanu nepārtrauc.
Kad sīrups uzkarsis līdz vajadzīgajai temperatūrai, to lej tievā strūkliņā pie olu baltuma, turpinot to putot. Zefīru puto, kamēr masa kļūst stingra, labi veidojama un spīdīga.
Masu liek konditorejas maisiņā un uz cepamā papīra, kas uzklāts uz paplātes, veido rozītes vai bumbiņas, vai piciņas.
Ļauj zefīram žūt aptuveni 12 h, tad to pārkaisa ar nekūstošo pūdercukuru un žāvē vēl 12-24 h. Gatavošanas procesā masai var pievienot ogu pulveri.