Sastāvdaļas
-
Svaigais raugs10 g
-
Sāls4 ēdamk.
-
Cukurs3 ēdamk.
-
Alus300 ml
-
Kviešu milti500 g
-
Miltimīcīšanai
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 1 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Svaigam raugam pievieno cukuru un sāli, atstāj uz 10 minūtēm.
Pielej alu un pievieno miltus.
Kārtīgi izmīci mīklu, ja nepieciešams, pievieno miltus papildus.
Mīci, līdz mīkla neķep pie rokām.
Tad liec to lielā bļodā, pārklāj ar pārtikas plēvi un ļauj uzrūgt.
Esmu novērojis, ka ātrākais veids, kā uzraudzēt maizi, ir ielikt to cepeškrāsnī ar ieslēgtu gaismu, bet bez karstuma.
Cepeškrāsns lampiņa silda un rada ļoti labu temperatūru maizes raudzēšanai.
Mīklai jāuzrūgst vismaz uz pusi, pat vairāk.
Tā būs vismaz 1 h, kādam arī ilgāk.
Kad mīkla uzrūgusi, ņem to laukā no cepeškrāsns, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 220 grādiem režīmā bez ventilatora un ieliec tajā čuguna katlu ar vāku.
Krāsns jāsilda vismaz 15 minūtes.
Pa to laiku izsijā miltus uz galda un liec tajos mīklu, izveido maizes formu, pārlokot mīklu uz pusēm vairākas reizes, līdz izveidojas apaļš kukulītis. Iegriez kādu simbolu klaipiņa virspusē.
Gatavo kukulīti liec tieši sakarsētā čuguna katla centrā, vāku virsū un cep 35 minūtes.
Tad noņem vāku un cep vēl 15–20 minūtes.
Maizi atdzesē uz restītes.
Kad maize atdzisusi, to vari glabāt maizes kastē vai maisiņā.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.