Arancini

  • Gatavošana 2h
  • Grūti
Arancini
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes

Sastāvdaļas

Pamatēdiens

  • Eļļa cepšanai
     20 ml
  • Šalotes sīpoli
     80 g
  • Ķiploks
     60 g
  • Pētersīļi
      10 zariņi
  • Pētersīļi (ko pievienot beigās)
     1 sauja (-s)
  • Timiāns
      5 zariņi
  • Anīsa zvaigzne
     1 gab.
  • Rīsi Arborio Selection by Rimi
     400 g
  • Buljons
     1.5 L
  • Sviests
     50 g
  • Siers Grana Padano vai Parmezāns
     80 g
  • Sāls
      pēc garšas
  • Melnie pipari
      pēc garšas
  • Eļļa
      fritēšanai

Panēšanai

  • Olas
     2 gab.
  • Baltmaizes rīvmaize
     300 g

Pildījums

  • Saulē kaltēti tomāti eļļā
     60 g
  • Konservēts tuncis savā sulā (škidrums nokāsts)
     110 g
  • Olīvas bez kauliņiem I Love Eco
     70 g
  • Siers Mozzarella
     125 g
  • Melnie pipari
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Lai gan gatavošanas process ir gana ilgs un ķēpīgs, to garša, tekstūra un viss, kas ir šajā ēdienā, ir tā vērts. Ne velti itāļi dievina Arancini.

Gatavo risoto. Katlā ar augstām malām sakarsē eļļu, pievieno sīpolus (smalki sakapātus), ķiplokus (nomizotus, smalki sakapātus), pētersīļus, anīsa zvaigzni, timiānu, pieber sāli un sautē uz mazas liesmas 15 minūtes, līdz sīpoli ir mīksti.

Pievieno rīsus, palielini liesmu un sautē vēl 5-7 minūtes, līdz izdalās rīsu aromāts. Tad pielej 250 ml buljona, samaisi un uz vidējas liesmas sautē, ik pa laikam apmaisot, līdz šķidrums uzsūcies. Pēc tam turpini pa daļām pievienot buljonu. Reizi pa reizei apmaisi, lai nepierauj pie katliņa un veidojas krēmīgs risoto.

Kad rīsi ir gandrīz gatavi, bet vidū vēl ar vieglu kraukšķi (al dente), izņem timiāna un pētersīļu zariņus, pievieno sakapātos pētersīļus, sviestu un smalki sarīvētu sieru un iemaisi. Ja gribi, pievieno piparus. Izklāj uz cepamās pannas un ļauj pilnībā atdzist.

Tikmēr bļodā sajauc visas pildījuma sastāvdaļas (sasmalcinātas). 

Kad rīsi atdzisuši, ņem nedaudz masas, liec vidū pildījumu un aiztaisi ciet, veidojot bumbiņu. Tā sagatavo visas rīsu bumbiņas.

Apviļā rīvmaizē, izkārto uz cepamās pannas un liec ledusskapī uz 2 h vai saldētavā uz 20 minūtēm. Pēc tam izņem ārā, iemērc sakultā olā, tad vēlreiz apviļā rīvmaizē un noliec atpakaļ uz pannas.

Pannā sakarsē fritēšanai paredzēto eļļu. Gatavību pārbaudi, iemetot eļļā maizes gabaliņu – tam jāpaliek brūnam 10 sekundēs. Fritē rīsu bumbiņas, līdz tās kļūst zeltainas. Izcel ārā, liec uz papīra salvetes, lai notek liekā eļļa, un pasniedz.

Līdzīgas receptes

Sarkano lēcu dāls

30min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Ziedkāposta "steiks"

45min • Viegli
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes