Baraviku krēmzupa Latvijas valsts svētku pusdienām

  • Gatavošana 1h 10min
  • Vidēji grūti
Baraviku krēmzupa Latvijas valsts svētku pusdienām
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes

Sastāvdaļas

  • Meža sēnes (vislabāk baravikas)
     750 g
  • Sviests
     100 g
  • Lieli sīpoli
     2 gab.
  • Burkāns
     1 gab.
  • Liels kartupelis
     1 gab.
  • Ķiploki
     3 daiva (-s)
  • Ūdens
     1.5 L
  • Vistas vai dārzeņu buljona kubiņi
     2 gabali
  • Saldais krējums
     500 ml
  • Svaigas dilles
      pēc garšas
  • Provansas garšvielas
      pēc garšas
  • Piecu piparu maisījums
      pēc garšas
  • Sāls
      pēc garšas
  • Konjaks vai portvīns
     100 ml

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Svētku galds manā ģimenē Latvijas valsts svētkos vienmēr ir bijis īpašs, tā to klāja mūsu mamma ASV, kur dzimu, augu, skolojos un veidoju ģimeni un karjeru. Tā arī es darīju Amerikā un tā to daru tagad jau 28 gadus Latvijā.

Pirms sēžamies pie svētku galda, vienmēr rīkojam “kokteiļu stundu” ar pīrāgiem, uzkodām un dzirkstošo vīnu. Mazākajiem tiek piedāvāts bērnu šampanietis, jo visiem ir jāsaskandina par godu Latvijai! Kad dodamies pie galda, seko nopietns ēdiens: krēmzupa, pildīta pīle vai zoss ar piedevām, salāti, marinēti dārzeņi un visbeidzot saldais ēdiens – kāda kūka un augļi. Tradicionāli pie maltītes servēju vīnu, bet, ja kāds vēlas ko stiprāku, vēlme tiek piepildīta. Pirms sākam ēst, vienmēr tiek teikts svinīgs tosts un galda lūgšana, jo uzskatu, ka ir jāpateicas un jālūdz Dieva svētība.

Lielā katlā sakarsē sviestu un apcep sīpolus un ķiplokus. Pievieno sēnes, pietaupot sauju sēņu garnēšanai. 

Pievieno sagrieztus burkānus, kartupeļus, ūdeni, buljona kubiņu vai buljonu un garšvielas. Pusstundu vāri aizvākotā katlā.

Kamēr zupa vārās, atlikušās sēnes sagriez šķēlītēs un apcep sviestā. 

Kad zupa gatava, to sablendē. Pēc garšas pievieno vēl garšvielas. Ja zupa šķiet par biezu, pielej ūdeni.

Pievieno saldo krējumu un portvīnu vai konjaku. Karsē vienu minūti. 

Lej šķīvjos, rotā ar baraviku šķēlītēm un dillēm.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Skābētu kāpostu zupa

1h 20min • Viegli
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Zivs buljons

1h 20min • Viegli

Vienas frikadeles zupa

30min • Viegli

Šnicelburgers

35min • Viegli