Bērnības vistas cepetis

  • Gatavošana 2h
  • Vidēji grūti
Bērnības vistas cepetis
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes

Sastāvdaļas

  • Cālis
     2 kg
  • Vīnogu kauliņu eļļa
     40 ml
  • Sāls
      pēc garšas
  • Ķimenes
     1.5 tējk.
  • Melnie pipari
      pēc garšas
  • Sierāboliņa pulveris (ja vēlies, bet tas piedod lielisku garšu)
     0.25 tējk.
  • Koriandra pulveris
     0.25 tējk.
  • Kajenas pipari
     0.25 tējk.
  • Ķiploks
     2 gabali
  • Rozmarīns
      1 zariņš
  • Lauru lapas
      4 gab.
  • Jaunie kartupeļi
     1 kg
  • Konservētas baltās pupiņas
     230 g

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Bērnībā mūsmājās vistas cepeti gatavoja gandrīz katru nedēļas nogali. Un kopā ar kraukšķīgiem kartupelīšiem. Tas bija vesels process – es iegāju vannā, izžāvēju matus, un tikmēr virtuvē vecāki taisīja ēst. Un tad bija laiks labākajam, kas vien var būt, – vistas cepetim ar Svanetijas sāli (garšvielu maisījums) vai khmeli suneli. Lai gan garšvielas nav tās latviskākās, tas bija laiks, kad mums šo to izdevās sadabūt no Gruzijas, tāpēc šī man ir īstena bērnības piektdienas garša.

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pārsmērē vistu ar eļļu un pārkaisi ar sāli. Tad uzkaisi ķimenes, melnos piparus, sierāboliņu, koriandru un Kajennas piparus. Vidū ieliec pusi ķiploka (nomizots, sadalīts pa daiviņām), rozmarīnu un lauru lapas. Liec pannā uz pamatnes vai uz restes. Sasien kopā vistas kājas un paslēp spārnus zem ķermeņa. Pārējos ķiplokus saber pannā.

Padoms: Visu garšvielu vietā vari izmantot khmeli suneli.

Samazini krāsns temperatūru līdz 180 grādiem, liec pannu ar vistu vidējā nodalījumā un cep 1 h. Izņem pannu ārā, ieber tajā kartupeļus (sagriezti lielos gabalos), samaisi šķidrumā, kas izveidojies pannā, un liec atpakaļ uz 25 minūtēm, novietojot pannu vienu līmeni zem vidējā.

Tad izņem ārā, ieber pupiņas (šķidrums noliets) un pacep vēl 15 minūtes. Izņem no krāsns un pasniedz.

Līdzīgas receptes

Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Sarkano lēcu dāls

30min • Viegli

Ziedkāposta "steiks"

45min • Viegli