Sastāvdaļas
-
Cālis2 kg
-
Vīnogu kauliņu eļļa40 ml
-
Sālspēc garšas
-
Ķimenes1.5 tējk.
-
Melnie piparipēc garšas
-
Sierāboliņa pulveris (ja vēlies, bet tas piedod lielisku garšu)0.25 tējk.
-
Koriandra pulveris0.25 tējk.
-
Kajenas pipari0.25 tējk.
-
Ķiploks2 gabali
-
Rozmarīns1 zariņš
-
Lauru lapas4 gab.
-
Jaunie kartupeļi1 kg
-
Konservētas baltās pupiņas230 g
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Bērnībā mūsmājās vistas cepeti gatavoja gandrīz katru nedēļas nogali. Un kopā ar kraukšķīgiem kartupelīšiem. Tas bija vesels process – es iegāju vannā, izžāvēju matus, un tikmēr virtuvē vecāki taisīja ēst. Un tad bija laiks labākajam, kas vien var būt, – vistas cepetim ar Svanetijas sāli (garšvielu maisījums) vai khmeli suneli. Lai gan garšvielas nav tās latviskākās, tas bija laiks, kad mums šo to izdevās sadabūt no Gruzijas, tāpēc šī man ir īstena bērnības piektdienas garša.
Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Pārsmērē vistu ar eļļu un pārkaisi ar sāli. Tad uzkaisi ķimenes, melnos piparus, sierāboliņu, koriandru un Kajennas piparus. Vidū ieliec pusi ķiploka (nomizots, sadalīts pa daiviņām), rozmarīnu un lauru lapas. Liec pannā uz pamatnes vai uz restes. Sasien kopā vistas kājas un paslēp spārnus zem ķermeņa. Pārējos ķiplokus saber pannā.
Padoms: Visu garšvielu vietā vari izmantot khmeli suneli.
Samazini krāsns temperatūru līdz 180 grādiem, liec pannu ar vistu vidējā nodalījumā un cep 1 h. Izņem pannu ārā, ieber tajā kartupeļus (sagriezti lielos gabalos), samaisi šķidrumā, kas izveidojies pannā, un liec atpakaļ uz 25 minūtēm, novietojot pannu vienu līmeni zem vidējā.
Tad izņem ārā, ieber pupiņas (šķidrums noliets) un pacep vēl 15 minūtes. Izņem no krāsns un pasniedz.