Sastāvdaļas
-
Bietes6 gab.
-
Sviests50 g
-
Kazas siers100 g
-
Garšaugi (dilles, pētersīlis)1 bunte (-s)
-
Timiāns2 zariņi
-
Dārzeņu buljons1 L
-
Šalotes sīpols2 gabali
-
Ķiploki2 daiva (-s)
-
Sarkanā vīna etiķis vai ābolu etiķis50 ml
-
Sezama sēklu eļļa50 ml
-
Sezama sēklas1 sauja (-s)
-
Eļļacepšanai
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Bietes nomazgā, sagriez 6 daļās, pārlej pāri nedaudz eļļu un sāli, tad liec krāsnī cepties līdz mīkstas – 180 grādos (90 – 120 minūtes).
Sagriez smalkāk sīpolus un ķiploku, klāt liec timiāna lapiņas.
Uz pannas izkausē sviestu un liec klāt sīpolus, ķiplokus un timiāna lapiņas sautēties uz mazas uguns – sautē līdz sīpoli paliek caurspīdīgi.
Kad bietes gatavas, tad tās nomizo.
Bietes, buljonu un sīpolus liek blenderī, pievieno sarkanvīnu vai etiķi, sezama eļļu un sāli pēc garšas. Visu sablenderē.
Kazas sieru uzgriež vai uzplūkā smalkāk, pievieno kapātus zaļumus, nedaudz sāli un sezama eļļu.
Zupu pasniedz karstu ar kazas sieru pa virsu.