Sastāvdaļas
Zupa
-
Olīveļļa20 ml
-
Sīpoli100 g
-
Brokoļi600 g
-
Turku zirņi240 g
-
Timiāns8 zariņi
-
Ķiploks3 daiva (-s)
-
Ūdens vai vistas buljons1 L
-
Saldais krējums150 g
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
Pasniegšana
-
Vīnogu kauliņu eļļa20 ml
-
Lazdu rieksti30 g
-
Brokoļi90 g
-
Ziedkāposti40 g
-
Rozmarīns1 zariņš
-
Citrona miziņa0.5 gab.
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
-
Cietais siers20 g
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Katlā sakarsē eļļu un liec cepties sīpolus (sagrieztus mazos gabalos).
Samazini liesmu, pieber sāli, samaisi un sautē apmēram 7 minūtes, līdz sīpoli ir mīksti. Pievieno brokoļus (sagrieztus gabalos), turku zirņus (nokāstus), timiānu, ķiplokus (smalki sakapātus) un pacep vēl 5 minūtes.
Pielej buljonu un uzvāri. Kad sāk vārīties, nogriez vidēju liesmu un vāri 15–20 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.
Pārliec blenderī un sablenderē.
Lej zupu atpakaļ katlā, pielej saldo krējumu un samaisi. Pieber sāli un piparus pēc garšas, samaisi un ļauj, lai vāroties uzmet pirmo burbuli.
Kamēr zupa vārās, pannā sakarsē eļļu, pievieno sakapātus riekstus, brokoļus (sagrieztus mazos gabaliņos), ziedkāpostus (sagrieztus mazos gabaliņos) un rozmarīnu (tikai lapiņas) un sautē uz vidējas liesmas apmēram 5 minūtes, līdz dārzeņi kļūst mīksti.
Tad pagriez lielāku liesmu, lai apbrūninās.
Pieber citrona miziņas (smalki sarīvētas), sāli un piparus pēc garšas un samaisi. Beigās pieber smalki sarīvētu sieru un ļauj, lai izkūst.
Pasniedz zupu kopā ar pannā ceptajiem brokoļiem, ziedkāpostiem un riekstiem.