Sastāvdaļas
Biskvīts
-
Olas2 gab.
-
Brūnais cukurs100 g
-
Cukurs85 g
-
Kviešu milti150 g
-
Burkāni3 gab.
-
Kukurūzas eļļa170 ml
-
Soda1 tējk.
-
Cepamais pulveris1 tējk.
-
Rozīnes110 g
-
Valrieksti60 g
-
Muskatrieksts0.25 tējk.
-
Kanēlis1 tējk.
-
Miziņa no apelsīna0.5 gab.
-
Sula no apelsīna1 gab.
-
Rums30 ml
Krēms
-
Saldais krējums170 ml
-
Siers Mascarpone170 g
-
Dzērvenes saberztas ar cukuru100 g
Dekors
-
Dzērvenes100 g
-
Pistācijas30 g
-
Pūdercukurspēc garšas
-
Mandarīns1 gab.
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Mēs ģimenē protam svinēt svētkus un to arī vienmēr darām. Mūsu ciemiņi zina, ka šajā mājā vienmēr būs garšīgs ēdiens, mājīga atmosfēra, viesmīlīgi saimnieki un viesi būs gaidīti arī ikdienā.
Latvijas simtgades svētkos galdu rotās balts galdauts, ziedi, sveces un īsta svētku kūka – mana mīļā burkānu kūka. Pēdējā laikā samazinu kviešu miltu daudzumu uzturā, tāpēc burkānu biskvītu cepu ar mandeļu miltiem, tad tas sanāk mitrāks un gardāks. Neatņemama biskvīta sastāvdaļa ir rozīnes un rieksti, kā arī rums un kanēlis. Krēmu šai kūkai izvēlos spilgti baltu, lai kontrastē ar skaisto biskvītu, tāpēc izmantoju mascarpone sieru. Kūku bagātīgi dekorēju ar dzērvenēm, pistācijām un mandarīniem.
Burkānus nomizo un sarīvē.
Olas sajauc ar cukuru.
Sausās sastāvdaļas sajauc bļodā un pakāpeniski iemaisi pie olām, pievieno burkānus.
Sasmalcini valriekstus un pievieno masai.
Pievieno rozīnes. Ja patīk mīkstākas rozīnes, tās izmērcē uz nakti vai novāri, nokās un pievieno masai.
Pierīvē apelsīnu miziņu un piespied sulu, pievieno rumu. Samaisi.
Lej ietaukotā kūkas formā un cep iepriekš sakarsētā krāsnī 170 grādos aptuveni 50 min. Cepšanas laiks atkarīgs no biskvīta izmēra – jo plānāks un mazāks biskvīts, jo mazāk jācep. Pārbaudi gatavību ar koka irbulīti – ja viducis nav mīksts un ķepīgs, tad biskvīts ir gatavs.
Gatavo krēmu – saputo mascarpone sieru ar saldo krējumu līdz stingrai konsistencei.
Saberz svaigas dzērvenes ar cukuru.
Izcepto biskvītu atdzesē un griez horizontāli 3 daļās.
Apakšējo daļu liec formā, virsū liec krēmu un dzērvenes, tad liec otro biskvīta kārtu, tad atkal krēmu un dzērvenes un tad atkal krēmu un biskvītu.
Dekorē ar dzērvenēm, mandarīniem, pistācijām, pārkaisi ar nekūstošo pūdercukuru.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.