Cūkgaļas stilba cepetis

  • Gatavošana 6h
  • Vidēji grūti
Cūkgaļas stilba cepetis
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Sastāvdaļas

  • Cūkgaļas stilbs ar kaulu
     3 kg
  • Rozmarīns
      10 zariņi
  • Ķiploks
     10 daiva (-s)
  • Olīveļļa (apsmērēšanai)
     30 ml
  • Sāls
     1 sauja (-s)
  • Pipari
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Padomi

  • Ja gatavo cepeti ar ādu un vēlies, lai tā būtu kraukšķīga, tev ir jāatceras daži nosacījumi. Āda pirms cepšanas ir nedaudz jāiegriež. Tev āda jāierīvē ar papildu taukvielām, eļļu, speķi un sāli. Un pēdējais – cepetis jāsāk cept augstā temperatūrā, 220 grādos vismaz pirmās 20 minūtes, tad temperatūru vari samazināt. Protams, ādai jābūt uz augšu, un to nedrīkst apliet ar marinādi vai lieki mitrināt.
  • Ideāls cepetis gatavojas zemākās temperatūrās, piemēram, 150 grādos, taču tad arī gatavošanas laiks ir ilgāks. Piemēram, 1 kg cūkgaļas cepeša jāgatavo vismaz 150 minūtes 150 grādos, pirmās 20 minūtes augstākā temperatūrā. Taču, ja gatavo vidēji 180 grādu temperatūrā, to pašu cepeti var pagatavot 80–110 minūtēs.
  • Cepeti var marinēt.
  • Izvēloties cepeša gaļu, atceries, ka gabali ar taukiem pēc pagatavošanas būs sulīgāki. Es iesaku, cepeti marinējot, nepievienot sāli, jo dažkārt sāls var izvadīt ļoti daudz gaļas sulas. Manuprāt, ar sāli vislabāk cepeti ierīvēt nelielu brīdi pirms cepšanas.
  • Atceries to, ka vislabāk cepeti vismaz 30–60 minūtes pirms cepšanas paturēt istabas temperatūrā – tā gaļa izdosies sulīgāka un gatavosies krietnu laiku ātrāk, kā tikko atdzesēts gabals.
  • Es uzskatu, ka nav vērts steigties, lai pagatavotu ideālu cepeti.
  • Un tagad vissvarīgākais nosacījums ideālam cepetim – gaļai ir jābūt svaigai, jo labam gaļas gabalam pietiks ar sauju sāls, lai cepetis izdotos lielisks.

Cepeša mērce

  • Atceries, ka no katra cepeša iztek sulas, no kurām var viegli pagatavot cepeša mērci. Nokās sulu caur sietu un liec uz pannas tvaicēt kopā ar sarkanvīnu un sauju pipariem. Kad mērce sāk biezēt, pievieno ēdamkaroti augļu vai ogu ievārījuma bagātīgākai garšai. Mērcei vari pievienot arī saldo krējumu, kā arī garšvielas, kuras, tavuprāt, labi kombinētos ar attiecīgo cepeti.
  • Ja cepeša sula ir pārāk taukaina, nokāšot caur sietu, sietā ieber ledu – tas pievilks taukus kā magnēts.

Sagatavo stilbu cepšanai – ja izvēlies stilbu, šķiņķi bez kaula, gaļu sasien ar pārtikas diegu, lai tas izdotos sulīgāks.

Pusi ķiploku daiviņu un rozmarīna liec cepetim pa vidu. Izdur caurumus tuvāk kaulam un ievieto veselas ķiploka daiviņas un rozmarīnu. Otru pusi ķiploku samal ar eļļu un rozmarīna lapām un iesmērē cepeti no ārpuses. Bagātīgi ierīvē ādu ar sāli un pipariem.

Liec cept 180 grādos uz katru cepeša kilogramu 1 h 20 minūtes, ar kaulu – plus 20 minūtes. Tātad, ja tev ir 3 kg cepeša ar kaulu, tev jācep vismaz 4 h 20 minūtes.

Iesaku pirmo trešdaļu laika cepeti cept, cepešpannā pievienojot vismaz 400 ml ūdens, apsegtu ar foliju. Tad foliju var noņemt un turpināt cept līdz gatavībai.

Cepeti pasniedz ar sevis iecienītākajām piedevām.

Līdzīgas receptes

Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Uzkodu vainags

20min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Makaroni ar gaļu

25min • Viegli

Ziedkāposta "steiks"

45min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes