Karamelizētu sīpolu tarte

  • Gatavošana 45min
  • Viegli
Karamelizētu sīpolu tarte

Sastāvdaļas

Karamelizētiem sīpoliem

  • Sīpoli
     1 kg
  • Sviests
     200 g
  • Timiāns
     1 bunte (-s)
  • Cukurs
     2 ēdamk.
  • Etiķis
     4 ēdamk.
  • Sāls, pipari
      pēc garšas
  • Kārtainā rauga mīkla
     1 paciņa (-s)
  • Čedaras siers
     300 g

Salātiem pasniegšanai

  • Salātu lapas
     1 paciņa (-s)
  • Sinepes
     1 tējk.
  • Cukurs
     1 ēdamk.
  • Sāls, pipari
      pēc garšas
  • Olīveļļa
     3 ēdamk.
  • Etiķis
     1 ēdamk.
  • Sarkanais sīpols
     1 gab.

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 5 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Šī būs latviskota franču recepte – daudz sviesta, daudz Provansas garšu un salāti ar klasisku franču vinegreta mērci. Veltījums Latvijas dārzenim numur viens – sīpolam. Ideāls ēdiens ātrām vakariņām vai pusdienu kastītei nākamajā dienā uz darbu. Var pasniegt gan karstu, gan aukstu, bet silta garšos labāk.

Mīklu izrullē un ieklāj formā, kas iesmērēta ar sviestu. Sadursta ar dakšiņu. Liek cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 200 ºC temperatūrai, un cep 10–15 minūtes.
Sīpolus sagriež smalkās šķēlītēs. Pannā izkausē sviestu, ber sīpolus un sāk cept uz mērenas uguns, nepārtraukti apmaisot. Pēc brīža, kad sīpoli sāk karamelizēties, pievieno timiānu, cukuru, sāli un etiķi. Turpina cept, līdz sīpoli jūk ārā un ir caurspīdīgi.
Tarti iecerēts pasniegt ar svaigu lapu salātiem ar klasisku vinegreta mērci. Pagatavo mērci. Sīpolu smalki sagriež. Bļodiņā sakuļ kopā eļļu, etiķi, sinepes, sāli un cukuru. Pievieno sagriezto sīpolu un samaisa kopā.
Salātiem uz mandolīnas sašķērē gurķi un saplēš kumosa gabaliņos salātlapas. Mērci pārlej salātiem un sacilā kopā.
Kad tartes pamatne izcepta un sīpoli karamelizēti, pabeidz tarti. Sīpolus bagātīgi liek virsū pamatnei un pārber ar rīvētu sieru. Liek cepeškrāsnī 220 ºC temperatūrā augšas režīmā un ļauj sieram izkust. Garšos gan silta, gan atdzesēta auksta.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Ābolu pīrāgs ar pīnēm

1h 30min • Viegli
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes