Sastāvdaļas
Mīkla
-
Sausais raugs19 g
-
Piens (remdens)500 ml
-
Milti850 g
-
Sāls5 g
-
Cukurs100 g
-
Kardamons1 tējk.
-
Eļļa180 g
Pildījums
-
Sviests (istabas temperatūrā)70 g
-
Cukurs100 g
-
Farīna cukurs100 g
-
Kanēlis15 g
-
Ingvers maltspēc garšas
Glazūra
-
Krēmsiers (istabas temperatūrā)150 g
-
Sviests20 g
-
Gaiši brūnais pūdercukurs vai baltais pūdercukurs, vai kļavu sīrupspēc garšas
-
Piens20 ml
-
Vaniļapēc garšas
-
Sālspēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 3 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Bļodiņā liec raugu, pievieno 30 ml silta piena, nedaudz cukura un miltu – burtiski pa tējkarotei no katra.
Liec siltā vietā (uz radiatoriem vai 30 grādos cepeškrāsnī), lai raugs atdzīvojas. Atkarībā no tā, cik silts, tas prasīs 10‒25 minūtes. Raugs ir atdzīvojies, kad redzami mazi burbulīši.
Kamēr raugs atdzīvojas, bļodā liec miltus, sāli, pārpalikušo cukuru un kardamonu. Samaisi. Pielej pienu un raugu. Mīci ar rokām vai ar mikseri. Ar rokām tas prasīs apmēram 6 minūtes, ar mikseri – nedaudz mazāk.
Tad pievieno eļļu un iemīci, lai tā pilnībā iesūcas – vēl vairākas minūtes, kamēr izveidojas vijīga mīkla.
No sākuma šķitīs, ka nepietiek miltu, bet beigās vajadzētu būt labi. Ja tomēr mīkla šķiet pārāk ķepīga, pievieno vēl nedaudz miltu. Izveido no mīklas bumbu, pārklāj bļodu ar dvielīti un atstāj uzrūgt, līdz mīkla dubultojusies apjomā. Ja raugs ir labs un mīkla pareizi izmīcīta, tā var uzrūgt pat 30 minūšu laikā. Ja raugs nav tik svaigs, rūgšanas process prasa aptuveni 1,5‒2 h.
Vienā bļodiņā sajauc pārsmērēšanai paredzēto olu ar pienu.
Otrā bļodā sajauc pildījumam paredzētās sastāvdaļas, maisi līdz viendabīgai masai.
Kad mīkla uzrūgusi, uz galda uzber salīdzinoši daudz miltu (tos, kas palikuši pāri no mīklas) un apviļā tajos pusi mīklas. Izrullē apmēram 7 mm biezu un 30 x 40 cm lielu mīklas plāksni.
Pārsmērē ar pildījumu un aizrullē ciet. Mīkla ir ļoti vijīga, maiga un mīksta, tāpēc rullē prātīgi. Sagriez gabaliņos, liec iegūtās maizītes uz plāts un atstāj, lai uzrūgst.
Glazūrai sajauc visas sastāvdaļas. Ja izmanto kļavu sīrupu, pienu nepievieno, jo tas jau veidos mīkstu krēmu. Ja liec cukuru, pievieno arī pienu, bet pašās beigās.
Sakarsē krāsni līdz 210 grādiem. Liec krāsnī cepties uz 15‒20 minūtēm, līdz maizītes gatavas. Izņem no krāsns, atdzesē un pārlej ar glazūru.