Sastāvdaļas
-
Mandarīni3 gab.
-
Karpa ķidāta1 kg
-
Sāls2 tējk.
-
Ingvers4 ēdamk.
-
Ķiploki1 ēdamk.
-
Loki1 bunte (-s)
-
Kartupeļu ciete3 ēdamk.
-
Sezama sēklu eļļa200 ml
-
Šerija3 ēdamk.
-
Mērce austeru Santa Maria3 ēdamk.
-
Čili mērce3 ēdamk.
-
Sojas mērce3 ēdamk.
-
Cukurs1 ēdamk.
-
Vistas buljons100 ml
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Ziemā jāēd daudz zivju ēdieni, tādēļ pagatavojām recepti siltajās Āzijas noskaņās.
Nomizo mandarīnus un izmērcē miziņas ūdenī 15-20 minūtes, līdz tās ir mīkstas. Pēc tam sakapā.
Karpai (izķidātai, zvīņas noņemtas) abās pusēs izdari 4 garus iegriezumus un ierīvē ar sāli. Zivs vēderā ieliec 1 ēd.k. sakapāta ingvera, 1 ēd.k. sakapātu ķiploku, 2 tējk. sojas mērces un sauju sakapātu loku. Beigās pārkaisi zivi ar cieti.
Lielā pannā sakarsē eļļu un apcep karpu uz abām pusēm 6 minūtes, lai ādiņa būtu zeltaini brūna. Izņem no pannas un nosusini zivi uz papīra dvieļa.
Izlej no pannas daļu eļļas, atstājot 2 ēd.k.. Vēlreiz sakarsē eļļu, pievieno pusi no atlikušajiem lokiem, atlikušos ķiplokus, ingveru, mandarīnu miziņas un maisot cep 1 minūti. Pievieno šeriju, austeru, čili un sojas mērces, cukuru, vistas buljonu, kārtīgi samaisi un pievieno karpu. Uzliec vāku un pasautē 15 minūtes. Pievieno mandarīnu šķēlītes un pasautē vēl 2-3 minūtes.
Pasniedz karstu, pārkaisot ar pāri palikušajiem lociņiem.
Ja nav lielas pannas ar vāku, karpu var cept arī krāsnī 200-250 grādos, gatavojot mērci atsevišķi un to uzlejot uz zivs, kura ir ielikta cepamajā pannā. Pārklāj ar foliju un cep 1 h. Pasniedz ar rīsiem vai nūdelēm.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.