Sastāvdaļas
-
Ķirbis1 gab.
-
Sīpoli3 gab.
-
Ķiploks3 daiva (-s)
-
Kartupeļi2 gab.
-
Vistas buljons500 ml
-
Saldais krējums vai kokosriekstu piens200 ml
-
Ķirbju sēklaspēc garšas
-
Itāļu garšvielaspēc garšas
-
Karijs1.5 tējk.
-
Olīveļļapēc garšas
-
Koriandrs un/vai citi garšaugipēc garšas
-
Piecu piparu maisījumspēc garšas
-
Sālspēc garšas
-
Ūdens500 ml
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Šī zupa ir gatavojama teju vai katru dienu, bet rudens pusē svētku reizēs – Mārtiņos un 18. novembrī – to īpašu daru, servējot izgrebtā ķirbī.
Vispirms izgrebj skaistāko ķirbi, kam būs tas gods pārtapt par svētku zupas terīni.
Tad lielā katlā sakarsē eļļu, pievieno rupji sagrieztus sīpolus, ķiplokus, otru ķirbi un kartupeļus. Visu sautē apmēram 10 minūtes.
Pielej vistas buljonu, puslitru ūdens un pieber garšvielas. Vāra kādas 30 minūtes, tad sablenderē un, ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz garšvielu. Pielej krējumu. (Ja kārojas ko pikantāku, šajā brīdī zupai var pievienot caur ķiplokspiedi izspiestu ingvera sakni).
Gatavo zupu lej izgrebtajā ķirbī, rotā ar koriandru un grauzdētām ķirbju sēklām.
* Es ķirbju sēklas grauzdēju šādi: notīru miziņas, lieku sēkliņas cepamajā pannā, apkaisu ar sāli, viegli apslaku ar olīveļļu un cepu cepeškrāsnī, līdz tās kļūst glīti brūnganas.