Laima tarte
-
Gatavošana 2h
-
Viegli
Sastāvdaļas
Pamatnei
-
Kviešu milti50 g
-
Sviests100 g
-
Cukurs30 g
-
Brūnais cukurs20 g
-
Vaniļas cukurs1 tējk.
-
Citrona miziņa5 g
Laima krēmam
-
Laima sula110 ml
-
Olu dzeltenums6 gab.
-
Cukurs140 g
-
Sviests100 g
-
Kukurūzas ciete6 g
Meringas krēmam
-
Cukurs155 g
-
Ūdens35 ml
-
Olu baltums2 gab.
-
Pūdercukurs95 g
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 10 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Laima tarte ir atsvaidzinošs deserts ar kraukšķīgu pamatni, aromātisku laima krēmu un mīkstu meringas rotājumu. Ideāls našķis svētku galdam un īpašiem mirkļiem.
Pagatavo pamatni. Sajauc visas sastāvdaļas mīklas mīcītājā, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Ietin pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz stundu. Ietauko tartes formas, izrullē mīklu un izklāj plānā kārtā, veidojot groziņu. Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Pirms tartes liec cepeškrāsnī, sadursti to apakšiņas ar dakšu, lai cepšanās laikā mīkla neuzpūšas. Cep aptuveni 15 min. vai tik ilgi, līdz pamatne kļūst zeltaini brūna. Atdzesē.
Pagatavo laima krēmu. Bļodā sakuļ olu dzeltenumus ar cukuru, pievieno laima sulu un kukurūzas cieti. Maisījumu liec ūdens peldē un karsē, līdz tas sabiezē krējuma konsistencē. Noņem to no karstuma, pievieno mīkstu sviestu un rūpīgi samaisi. Atdzesē ledusskapī pa nakti.
Pagatavo meringas krēmu. Mazā katliņā sajauc ūdeni un cukuru, karsē, līdz maisījums sasniedz 115 grādu temperatūru un sabiezē. Tikmēr bļodā saputo aukstus olu baltumus, pakāpeniski pievienojot cukuru. Kad sīrups gatavs, pievieno to olu baltumiem. Pievieno pūdercukuru, cieti un puto, līdz izveidojas stingra masa.
Veido tarti. Atdzesētu laima krēmu klāj pamatnē. Meringas krēmu liec konditorejas maisiņā ar uzgali un veido rotājumus uz laima krēma. Ar konditorejas degli meringu nedaudz karamelizē.