Sastāvdaļas
-
Augu eļļa50 g
-
Sīpols1 gab.
-
Ķiploks3 daiva (-s)
-
Ingvera sakne2 tējk.
-
Karijs1 ēdamk.
-
Kumīns1 tējk.
-
Lēcas220 g
-
Buljons (veģetārais vai vistas)500 ml
-
Ūdens500 ml
-
Konservēti tomāti savā sulā200 g
-
Spināti500 g
-
Citrona sulapēc garšas
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
-
Čili piparu skaidiņas vai pulverispēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Gavēnis parasti asociējas ar kristiešiem, taču ļoti stingri to piekopj arī arābu valstīs. Ramadans saskaņā ar musulmaņu reliģiju ir mēnesis (tas mainās no gada uz gada), kad no rītausmas līdz saulrietam visi pieaugušie gavē. Tas, protams, ir atšķirīgi no kristiešu tradīcijām, jo kristieši izvēlas kādus specifiskus ēdienus vai ēdienu grupas, ko neēd visu gavēņa laiku. Savukārt musulmaņi pa dienas gaišo laiku neēd un nedzer neko, bet pēc saulrieta ēd uz nebēdu! Ramadana laikā esmu viesojusies Mombasā Kenijā, kas, neskatoties uz to, ka atrodas Āfrikā, gadsimteņiem ilgi ir bijusi arābu pilsēta. Bija interesanti vērot, kā uz ielas tirgoja dažādus ēdienus, kurus cilvēki drudžaini pirka, lai nestu mājās un “lauztu” gavēni. Kā jauku tradīciju var atzīmēt faktu, ka ar šo vakara maltīti ir jādalās ar nabagiem.
Zupa, ko piedāvāju gavēnim, būtībā ir veģetāriešu, taču tā ir piemērota kristiešu gavēšanas laikā, kad cilvēki bieži vairās ēst gaļu. Musulmaņi tomēr tai pievienotu vistas vai jēra gaļu. To var darīt laikā, kad nav kristiešu gavēnis, un zupa sanāks ļoti garda. Lai arī esmu gaļas cienītāja un negavēju, man šī zupa ļoti garšo bez gaļas.
Katlā sakarsē eļļu un uz mērenas uguns sautē sakapātus sīpolus 8 minūtes.
Pievieno sakapātus ķiplokus un sarīvētu ingveru, maisot sautē vēl vienu minūti.
Pieliek kariju un kumīnu un sautē vēl minūti.
Pievieno lēcas, buljonu un ūdeni.
Pēc ūdens uzvārīšanās samazina liesmu, uzliek vāku un vāra vēl 15-20 minūtes, līdz lēcas ir mīkstas.
Pieliek tomātus un spinātus un vāra 2 minūtes.
Pievieno sāli, piparus, čili un citrona sulu pēc garšas. Ja vēlas, pēc garšas var pievienot vēl kariju un/vai kumīnu.