Sastāvdaļas
Mīkla
-
Cukura sīrups300 g
-
Medus300 g
-
Sviests (izkausēts)220 g
-
Gaiši brūnais cukurs (vai baltais)350 g
-
Olas (sakultas ar dakšiņu)3 gab.
-
Cepamais pulveris1 tējk.
-
Kviešu milti1 kg
-
Sāls1 šķipsniņa (-s)
Garšvielas
-
Kanēlis1 tējk.
-
Krustnagliņas10 gab.
-
Kardamons0.25 tējk.
-
Ingvera pulveris1 tējk.
-
Smaržīgie pipari10 gab.
-
Svaigi rīvēts muskatrieksts0.25 tējk.
-
Melnie pipari5 gab.
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 8 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Liec visas garšvielas kafijas dzirnaviņās vai blenderī un samal vienmērīgā pulverī.
Gatavo mīklu. Uzvāri katlā sīrupu ar 150 g cukura un medus, lai sāk burbuļot. Noņem katlu no liesmas un atdzesē remdenu.
Sajauc 900 g miltu ar garšvielām, sāli un cepamo pulveri. Olas saputo ar mikseri ar atlikušo cukuru, lai veidojas gaisīga masa.
Sīrupam pievieno miltus, olas un sviestu, visu mīcot, lai veidojas vienmērīga un spīdīga, bet ne ķepīga mīkla.
Kādā brīdī būs jāpievieno vēl atlikušie 100 g (un dažreiz pat vairāk) miltu. Ietin un ieliec uz dažām stundām ledusskapī un pēc tam cep.
Var cept arī pēc vairākām dienām vai pat nedēļām, tikai mīkla 2 stundas pirms tam jāizņem no ledusskapja.