Sastāvdaļas
Mīkla
-
Kviešu milti150 g
-
Sviests100 g
-
Brūnais Muscovado cukurs50 g
-
Ola1 gab.
Pildījums
-
Pekanrieksti (var aizstāt ar valriekstiem)200 g
-
Brūnais Muscovado cukurs100 g
-
Cukurniedru sīrups100 g
-
Tumšā šokolāde (70%)50 g
-
Olas2 gab.
-
Sviests40 g
-
Vaniļas cukurs0.5 tējk.
-
Sāls1 šķipsniņa (-s)
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Iemesls svētkiem!
Pekanriekstu tarte jeb pekanriekstu pīrāgs ir radīts un iecienīts Francijā, bet sevišķi populārs tas ir Amerikas dienvidu štatos – pekanriekstu dzimtenē. Šai tartei ir trīs neatņemamas sastāvdaļas – pekanrieksti, sāls un cukurniedru sīrups.
Vispirms pagatavo mīklu tartes pamatam. Sajauc kopā izsijātus kviešu miltus, mīkstu sviestu un brūno cukuru. Lai mīkla nebūtu tik drupena, pievieno olas dzeltenumu.
Visu samīca, līdz iegūta viendabīga masa. Šo mīklu var izmantot arī kā pamatu ābolu tartei vai izcept no tās pavisam vienkāršus un kraukšķīgus cepumus (pievienojot kakao, tie būs šokolādes cepumiņi).
Kad mīkla samīcīta vienmērīgā konsistencē, to ietin plēvē un uz pusstundu liek ledusskapī savilkties.
Kad mīkla savilkusies, to rūpīgi izklāj ar sviestu ietaukotā cepamformā. Mīkla cepoties sakrītas, tādēļ klāj tā, lai mīkla nedaudz būtu pāri formas malai. Lai tartes pamatne nesapūstos, pirms formu liek krāsnī, mīklu sadursta ar dakšiņu.
Tartes pamatni cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos kādas 15 minūtes – līdz mīkla kļuvusi zeltaini brūna.
Kamēr cepas pekanriekstu tartes pamatne, pagatavo pildījumu.
Katliņā (ar pēc iespējas biezāku dibenu) uz lēnas uguns izkausē Muscovado cukuru. Izkusušajam cukuram pievieno sviestu, šķipsniņu sāls un pustējkaroti vaniļas cukura. Lai karamelei veidotos viendabīga konsistence un tā nepiedegtu, masa visu laiku jāmaisa.
Kad sviests ar cukuru labi sajaucies un veidojas skaista karamele, to mazliet padzesē, tad pievieno cukurniedru sīrupu un divas viegli sakultas olas.
Tad visam pievieno pekanriekstus (es lieku veselus, bet var arī sasmalcināt) un sadrupinātu tumšo šokolādi. Amerikā pekankūkai mēdz pievienot arī viskiju.
Uz apceptās tartes pamatnes lej garšīgo karamelizēto riekstu maisījumu un visu cep 180 grādu temperatūrā 30 minūtes.
Kad tarte ir izcepusies, to izņem no plīts un mazliet atdzesē. Tarte no formas jāizņem, kamēr tā vēl karsta un nav pielipusi formas malām. Pasniedz ar nesaldinātu putukrējumu.