Pekanriekstu tarte

  • Gatavošana 1h
  • Vidēji grūti
Pekanriekstu tarte
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Sastāvdaļas

Mīkla

  • Kviešu milti
     150 g
  • Sviests
     100 g
  • Brūnais Muscovado cukurs
     50 g
  • Ola
     1 gab.

Pildījums

  • Pekanrieksti (var aizstāt ar valriekstiem)
     200 g
  • Brūnais Muscovado cukurs
     100 g
  • Cukurniedru sīrups
     100 g
  • Tumšā šokolāde (70%)
     50 g
  • Olas
     2 gab.
  • Sviests
     40 g
  • Vaniļas cukurs
     0.5 tējk.
  • Sāls
     1 šķipsniņa (-s)

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Iemesls svētkiem!

Pekanriekstu tarte jeb pekanriekstu pīrāgs ir radīts un iecienīts Francijā, bet sevišķi populārs tas ir Amerikas dienvidu štatos – pekanriekstu dzimtenē. Šai tartei ir trīs neatņemamas sastāvdaļas – pekanrieksti, sāls un cukurniedru sīrups.

Vispirms pagatavo mīklu tartes pamatam. Sajauc kopā izsijātus kviešu miltus, mīkstu sviestu un brūno cukuru. Lai mīkla nebūtu tik drupena, pievieno olas dzeltenumu.

Visu samīca, līdz iegūta viendabīga masa. Šo mīklu var izmantot arī kā pamatu ābolu tartei vai izcept no tās pavisam vienkāršus un kraukšķīgus cepumus (pievienojot kakao, tie būs šokolādes cepumiņi).

Kad mīkla samīcīta vienmērīgā konsistencē, to ietin plēvē un uz pusstundu liek ledusskapī savilkties.

Kad mīkla savilkusies, to rūpīgi izklāj ar sviestu ietaukotā cepamformā. Mīkla cepoties sakrītas, tādēļ klāj tā, lai mīkla nedaudz būtu pāri formas malai. Lai tartes pamatne nesapūstos, pirms formu liek krāsnī, mīklu sadursta ar dakšiņu.

Tartes pamatni cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādos kādas 15 minūtes – līdz mīkla kļuvusi zeltaini brūna.

Kamēr cepas pekanriekstu tartes pamatne, pagatavo pildījumu.

Katliņā (ar pēc iespējas biezāku dibenu) uz lēnas uguns izkausē Muscovado cukuru. Izkusušajam cukuram pievieno sviestu, šķipsniņu sāls un pustējkaroti vaniļas cukura. Lai karamelei veidotos viendabīga konsistence un tā nepiedegtu, masa visu laiku jāmaisa.

Kad sviests ar cukuru labi sajaucies un veidojas skaista karamele, to mazliet padzesē, tad pievieno cukurniedru sīrupu un divas viegli sakultas olas.

Tad visam pievieno pekanriekstus (es lieku veselus, bet var arī sasmalcināt) un sadrupinātu tumšo šokolādi. Amerikā pekankūkai mēdz pievienot arī viskiju.

Uz apceptās tartes pamatnes lej garšīgo karamelizēto riekstu maisījumu un visu cep 180 grādu temperatūrā 30 minūtes.

Kad tarte ir izcepusies, to izņem no plīts un mazliet atdzesē. Tarte no formas jāizņem, kamēr tā vēl karsta un nav pielipusi formas malām. Pasniedz ar nesaldinātu putukrējumu.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Medus torte karoga krāsās

12h • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Laima tarte

2h • Viegli