Pelēko zirņu zupa, servēta maizes kukulītī

  • Gatavošana 2h
  • Vidēji grūti
Pelēko zirņu zupa, servēta maizes kukulītī
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes

Sastāvdaļas

  • Vārīti pelēkie zirņi
     500 g
  • Sīpoli
     2 gab.
  • Žāvēta gaļa
     300 g
  • Liellopu buljona ekstrakts pudelē vai kubiciņos
      pēc garšas
  • Ūdens
     1.25 L
  • Kartupeļi
     500 g
  • Mazie maizes kukulīši
      cik cilvēku, tik kukulīšu
  • Garšvielas Vidusjūras vai Provansas
      pēc garšas
  • Piecu piparu maisījums
      pēc garšas
  • Olīveļļa
      pēc garšas
  • Zaļumi
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Sildoša zupa īpaši Latvijas ziemai!

Sanfrancisko, kur nodzīvoju sešus gadus, ir tradīcija, ka saldskābas baltmaizes kukulītī, izgrebtā iedobumā, pasniedz zivs zupu. Izdomāju, ka varam to darīt arī Latvijā, – vārot zupu no latviskiem pelēkajiem zirņiem un izmantojot rupjmaizes kukulīti. Izdevās garšīgi un skaisti. No izgrebtās maizītes izveidojām grauzdiņus, kurus uzkaisīt pa virsu zupai. Šī zupa ir labs variants, ja Ziemsvētkos pāri paliek pelēkie zirņi. Ātri un viegli, un zirņi tiek izmantoti – ēdienu nedrīkst mest ārā!

Zupas katlā sakapātus sīpolus apbrūnina kopā ar žāvēto gaļu (sagrieztu kubiciņos).

Pievieno vakuuma iepakojumā novārītus zirņus (var vārīt pats, bet tad jārēķinās ar to, ka zirņi pa nakti jāmērcē un vēl jānovāra), liellopu buljonu, ūdeni, garšvielas un kartupeļus (sagrieztus kubiciņos), tad vāra 20 minūtes. Kamēr zupa vārās, kukulītī izveido kārtīgu dobumu.

Izņemto maizi sagriež kubiciņos un apcep olīveļļā ar garšvielām.

Kad zupa izvārījusies, to nedaudz sablendē (apmēram pusminūti, zupai jāsaglabā tekstūra – šī nav krēmzupa!).

Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Kad zupa gatava, to lej maizītē, apkaisa ar zaļumiem un grauzdiņiem.

Kad zupa izēsta, tad apēd maizīti, kura jauki sasūkusies ar zupu. Vesela maltīte!

Līdzīgas receptes

Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Skābētu kāpostu zupa

1h 20min • Viegli

Zivs Florences gaumē

25min • Viegli
Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Karstvīna Margarita

5min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes