Sastāvdaļas
-
Vārīti pelēkie zirņi500 g
-
Sīpoli2 gab.
-
Žāvēta gaļa300 g
-
Liellopu buljona ekstrakts pudelē vai kubiciņospēc garšas
-
Ūdens1.25 L
-
Kartupeļi500 g
-
Mazie maizes kukulīšicik cilvēku, tik kukulīšu
-
Garšvielas Vidusjūras vai Provansaspēc garšas
-
Piecu piparu maisījumspēc garšas
-
Olīveļļapēc garšas
-
Zaļumipēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Sildoša zupa īpaši Latvijas ziemai!
Sanfrancisko, kur nodzīvoju sešus gadus, ir tradīcija, ka saldskābas baltmaizes kukulītī, izgrebtā iedobumā, pasniedz zivs zupu. Izdomāju, ka varam to darīt arī Latvijā, – vārot zupu no latviskiem pelēkajiem zirņiem un izmantojot rupjmaizes kukulīti. Izdevās garšīgi un skaisti. No izgrebtās maizītes izveidojām grauzdiņus, kurus uzkaisīt pa virsu zupai. Šī zupa ir labs variants, ja Ziemsvētkos pāri paliek pelēkie zirņi. Ātri un viegli, un zirņi tiek izmantoti – ēdienu nedrīkst mest ārā!
Zupas katlā sakapātus sīpolus apbrūnina kopā ar žāvēto gaļu (sagrieztu kubiciņos).
Pievieno vakuuma iepakojumā novārītus zirņus (var vārīt pats, bet tad jārēķinās ar to, ka zirņi pa nakti jāmērcē un vēl jānovāra), liellopu buljonu, ūdeni, garšvielas un kartupeļus (sagrieztus kubiciņos), tad vāra 20 minūtes. Kamēr zupa vārās, kukulītī izveido kārtīgu dobumu.
Izņemto maizi sagriež kubiciņos un apcep olīveļļā ar garšvielām.
Kad zupa izvārījusies, to nedaudz sablendē (apmēram pusminūti, zupai jāsaglabā tekstūra – šī nav krēmzupa!).
Ja nepieciešams, pievieno vēl garšvielas. Kad zupa gatava, to lej maizītē, apkaisa ar zaļumiem un grauzdiņiem.
Kad zupa izēsta, tad apēd maizīti, kura jauki sasūkusies ar zupu. Vesela maltīte!