Sastāvdaļas
Maisījums
-
Muskatrieksts0.5 tējk.
-
Kardamons0.5 tējk.
-
Kanēlis1 tējk.
-
Brūnais cukurs1 ēdamk.
-
Malta kafija250 g
Dzēriens
-
Piens50 ml
-
Putukrējumspēc garšas
-
Rīvēts muskatriekstspēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Šai receptei ir divas daļas: vispirms jāpagatavo Ziemassvētku kafijas maisījums, un pēc tam no šī maisījuma jārada dzēriens.
Maisījumā iekļautas svētku sezonai raksturīgākās garšvielas, kas katru pirmssvētku un svētku dienu padarīs īpašu, kā arī brūnais cukurs, kas kafijas pamatgaršas transformē teju karamelei līdzīgās.
Pagatavotā kafijas maisījuma pietiks aptuveni 20–25 porcijām, pieņemot, ka vienai 200 ml krūzei lietosi 12 gramus maisījuma.
Dzēriens ir sirdi un ķermeni sildošs un enerģiju pacilājošs našķis. Garšvielu apjomu noteikti vari regulēt atkarībā no tā, kura garšviela tev patīk vairāk, saglabājot kopējo kafijas un garšvielu attiecību.
Lai pagatavotu maisījumu, visas garšvielas un brūno cukuru samaisi kopā ar kafiju un glabā slēgtā traukā. Kafija ir ļoti higroskopiska – tā uzsūc sevī aromātus no garšvielām, un jau nākamajā dienā tā būs vienmērīgi aromātiska.
Pagatavo pikanto kafiju pēc iecienītās metodes, taču tā, lai krūzē nebūtu biezumu. Tāpēc filtra aparāts vai franču prese būs vispiemērotākie varianti.