Pikantā Ziemassvētku kafija

  • Gatavošana 10min
  • Viegli
Pikantā Ziemassvētku kafija
Raimonds Selga
Raimonda Selgas receptes

Sastāvdaļas

Maisījums

  • Muskatrieksts
     0.5 tējk.
  • Kardamons
     0.5 tējk.
  • Kanēlis
     1 tējk.
  • Brūnais cukurs
     1 ēdamk.
  • Malta kafija
     250 g

Dzēriens

  • Piens
     50 ml
  • Putukrējums
      pēc garšas
  • Rīvēts muskatrieksts
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Šai receptei ir divas daļas: vispirms jāpagatavo Ziemassvētku kafijas maisījums, un pēc tam no šī maisījuma jārada dzēriens.
Maisījumā iekļautas svētku sezonai raksturīgākās garšvielas, kas katru pirmssvētku un svētku dienu padarīs īpašu, kā arī brūnais cukurs, kas kafijas pamatgaršas transformē teju karamelei līdzīgās.
Pagatavotā kafijas maisījuma pietiks aptuveni 20–25 porcijām, pieņemot, ka vienai 200 ml krūzei lietosi 12 gramus maisījuma.

Dzēriens ir sirdi un ķermeni sildošs un enerģiju pacilājošs našķis. Garšvielu apjomu noteikti vari regulēt atkarībā no tā, kura garšviela tev patīk vairāk, saglabājot kopējo kafijas un garšvielu attiecību.

Lai pagatavotu maisījumu, visas garšvielas un brūno cukuru samaisi kopā ar kafiju un glabā slēgtā traukā. Kafija ir ļoti higroskopiska – tā uzsūc sevī aromātus no garšvielām, un jau nākamajā dienā tā būs vienmērīgi aromātiska.

Pagatavo pikanto kafiju pēc iecienītās metodes, taču tā, lai krūzē nebūtu biezumu. Tāpēc filtra aparāts vai franču prese būs vispiemērotākie varianti.

Ņem 12 gramus kafijas maisījuma uz 1 dzēriena porciju (200 ml).
Kafiju pārlej krūzē, kuras tilpums ir vismaz 300 ml.
Pievieno pienu, dzērienam pa virsu liec putukrējumu. Noteikti iesaku uzputot stingri, lai putukrējums peld pa virsu kafijai.
Uzrīvē svaigu vai uzkaisi maltu muskatriekstu.

Līdzīgas receptes

Ilmārs Munkevics
Ilmāra Munkevica receptes

Karstvīna Margarita

5min • Viegli
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes