Sastāvdaļas
Pamatēdiens
-
Pīle3 kg
-
Kanēļa standziņas2 gab.
-
Rupjmaize4 šķēlīte (-s)
-
Ķiploki16 daiva (-s)
-
Rozmarīns12 zariņi
-
Timiāns6 zariņi
-
Selerijas kāti8 gab.
-
Vīnogu kauliņu vai rapšu eļļa30 ml
-
Rupjā sāls1 ēdamk.
-
Ķimenes1 tējk.
-
Melnie pipari1 Tējkarotes
Pastinaki
-
Pastinaki1 kg
-
Rozmarīns1 tējk.
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
-
Rukolas lapas1 sauja (-s)
-
Granātābolu sēkliņas0.25 ēdamk.
-
Grauzdēti lazdu rieksti40 g
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Mēs ģimenē svētkus cenšamies uzburt, kad vien iespējams, jo tā savu dzīvi padarām daudz, daudz skaistāku. Turklāt man ļoti patīk organizēt, plānot, gatavot un padarīt viesus laimīgus!
Katri svētki ir piedzīvojums. Nekad neklausu ieteikumam svētkos izvairīties no eksperimentiem un gatavot tikai pēc pārbaudītām receptēm. Es tā nemāku, jo mana ēdienkarte top pavisam vienkārši – vai nu iedvesmojoties no svētku tēmas, vai no tā, kas ir ledusskapī. Tomēr dažas klasiskas vērtības uz galda parādās biežāk nekā citas.
Sakarsē krāsni 220 grādus karstu. Nomazgā un nosusini pīli un sadursti tai apakšu ar dakšiņu, pāris reizes iedurot katrā pusē pie spārniem un augšā filejas ādā (bet ne pārāk dziļi).
Vēderu iesmērē ar sāli un tad ieliec 4 selerijas kātus, 8 ķiploka daiviņas un rozmarīnu.
Pannā izkārto rupjmaizi, ķiplokus, kanēļa standziņu, timiānu, selerijas kātus tā, lai tie ir tieši zem pīles.
Uzsēdini virsū putnu, pārlej ar eļļu un iemasē to ādā. Uzber sāli un ķimenes un ieberzē.
Liec krāsnī uz zemākā līmeņa un cep 30 minūtes. Tad samazini karstumu uz 180 grādiem un cep vēl 2 h.
Kad pīle cepusies 2,5 h, sagriez nomizotu pastinaku, kā vēlies, liec citā pannā, pielej 4 ēd.k. tauku, kas satecējuši pannā pie putna, samaisi, pievieno smalki sakapātu rozmarīnu, sāli un piparus.
Pannu ar pīli pārcel vienu iedalījumu augstāk, bet pannu ar pastinakiem liec uz krāsns pamatnes.
Cep visu vēl 30 minūtes (pīles kopējais cepšanās laiks ir 3 h).
Ja pastinaki neliekas pietiekami brūni, tad, kad pīle gatava, izņem to no krāsns un ļauj 10 minūtes atpūsties.
Tikmēr palielini krāsns temperatūru līdz 210 grādiem, lai pastinaki apcepas, līdz tie ir gatavi.
Pasniedz pīli ar pastinakiem, kas samaisīti ar rukolu, granātābolu sēkliņām un riekstiem.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME.
Alkoholisko dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.