Sastāvdaļas
Piparkūku mīkla ar medu
-
Sviests75 g
-
Cukurs75 g
-
Cukura sīrups tumšais75 g
-
Medus25 g
-
Kviešu milti250 g
-
Soda0.25 tējk.
-
Piparkūku garšvielas0.5 tējk.
Laima krēms
-
Laima sula150 ml
-
Cukurs240 g
-
Olas dzeltenumi4 gab.
-
Sviests, sagriezts gabaliņos300 g
Meringas pumpiņas
-
Olu baltumi60 g
-
Pūdercukurs75 g
-
Cukurs100 g
Cukura sīrups
-
Baltais cukurs30 g
-
Ūdens30 ml
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Izcils Ziemassvētku deserts!
Mīklai sviestu sajauc ar cukuru. Pievieno cukura sīrupu, medu, pakāpeniski iemīci miltus ar sodu, kā arī garšvielas. Samīci un liec aukstumā vismaz uz 30 minūtēm.
Ietauko tartes formiņas 10 cm diametrā, vienmērīgi ieklāj tajās mīklu un ar dakšiņu sadursti. Cep krāsnī 180 grādos aptuveni 15 minūtes.
Laima krēmam ūdens peldē karsē laima sulu ar cukuru un olu dzeltenumiem, līdz krēms sasniedz 95 grādu temperatūru. Iemaisi sviestu un liec vēsumā, lai atdziest.
Meringai aukstu olu baltumu puto, pievienojot cukuru un pūdercukuru. Uzvāri cukura sīrupu līdz 110 grādiem un strūkliņā lej to olbaltuma masā, intensīvi putojot.
Pamatnēs pildi laima krēmu un pa virsu ar konditorejas maisiņu uzspied meringas pumpiņas. Liec krāsnī 250 grādos uz aptuveni 3 minūtēm.