Sastāvdaļas
-
Sviests50 g
-
Konjaks20 ml
-
Sīpoli8 gab.
-
Ķiploki2 daiva (-s)
-
Baltvīns300 ml
-
Dārzeņu vai liellopa buljons1 L
-
Timiāns4 zariņi
-
Lauru lapas1 sauja (-s)
-
Baltmaize vai franču bagetepēc garšas
-
Šveices siers vai cietais siers100 g
-
Eļļapēc garšas
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Sīpolus griez plānos pusapļos (mēnestiņos), ķiploku smalki uzkapā.
Katlā uzsildi eļļu un liec nofritēties timiānu un lauru lapas.
Tad pievieno sviestu, pakāpeniski liec sīpolus un ķiplokus uz nelielas uguns sautēties.
Pēc tam pievieno baltvīnu un turpini sautēt 10 minūtes.
Tad pievieno buljonu un atstāj uz mazas uguns sutināties stundu.
Kad zupa savārījusies, pievieno konjaku.
Zupu liec siltumizturīgos traukos (bļodās) un pāri liec šķēles maizi ar rīvētu sieru. Traukus liek krāsnī 180 grādos līdz siers izkusis un zeltaini brūns.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.