Šokolādes alus kūka
-
Gatavošana 1h 15min
-
Vidēji grūti
Sastāvdaļas
Biskvīts
-
Milti185 g
-
Kakao120 g
-
Olas3 gab.
-
Olas dzeltenums1 gab.
-
Eļļa100 ml
-
Tumšā šokolāde120 g
-
Ābolu etiķis1 ēdamk.
-
Cukurs250 g
-
Sviests250 g
-
Porteris330 ml
-
Espresso1 ēdamk.
-
Soda1 tējk.
-
Sāls1 tējk.
-
Cepamais pulveris0.5 tējk.
-
Vaniļas ekstrakts0.5 tējk.
Krēms
-
Sviests350 g
-
Vaniļas ekstrakts0.5 tējk.
-
Kakao60 g
-
Pūdercukurs250 g
-
Piens60 ml
Dekors
-
Zemenespēc garšas
-
Mellenespēc garšas
-
Piparmētrapēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 12 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Sagatavo divas 20cm diametra kūku formas. Ieziež ar sviestu un ieliek cepampapīru uz pamatnes.
Lielā bļodā iesijā miltus, kakao, sāli, sodu un cepampulveri. Samaisa.
Citā bļodā savieno porteri, vaniļu un espresso. Samaisa.
Lielā bļodā savieno sviestu (istabas temperatūrā) un cukuru, puto ar elektrisko mikseri, līdz masa ir vienmērīga un gaisīga (apmēram 5 minūtes). Pievieno olas pa vienai.
Turpinot putot, lēdām pievieno eļļu, tad olas dzeltenumu un ābolu etiķi, un turpina putot. Uzsilda krāsni līdz 160°C.
Bļodai ar sviesta masu pamazām pievieno sausās un šķidrās sastāvdaļas - nedaudz sausās, nedaudz šķidrās, tad atkal sausās - lai viss vienmērīgi iemaisās.
Tad ieber smalki sagrieztu šokolādi un iemaisa ar lāpstiņu. Sadala mīklu vienādi abās bļodās.
Cep 35 minūtes vai līdz zobbakstāmais kociņš, iedurot to mīklā, tiek izņemts tīrs.
Izņem kūkas un ļauj tām atdzist 10 minūtes, tad izņem no formām un pārvieto uz restēm, lai tās pilnībā atdziest.
Tikmēr gatavo krēmu. Lielā bļodā puto sviestu un vaniļas ekstraktu. Pamazām pievieno kakao, pūdercukuru un pienu, līdzī izveidojas tīkamā konsistence.
Kārto kūku un dekorē tā, kā sirds kāro.
Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.
Alkohola dzērienu pārdošana, iegādāšanās un nodošana nepilngadīgām personām ir aizliegta.