Spinātu kišs

  • Gatavošana 1h
  • Vidēji grūti
Spinātu kišs
Signe Meirāne
Signes Meirānes receptes

Sastāvdaļas

Mīkla

  • Kviešu milti
     220 g
  • Polenta (der pilngraudu vai vienkārši kviešu milti)
     30 g
  • Sāls
     1 šķipsniņa (-s)
  • Cukurs
     1 šķipsniņa (-s)
  • Aanīsa sēklas vai citas garšvielas
     1 šķipsniņa (-s)
  • Sviests
     170 g
  • Rīvēts ciets siers
     30 g
  • Ūdens
     60 ml
  • Ola
     1 gab.

Pildījums

  • Spinātu lapiņas
     120 g
  • Timiāna lapiņas
     1 tējk.
  • Muskatrieksts
      pēc garšas
  • Saldēti zaļie zirnīši
     150 g
  • Feta
     150 g
  • Saldais krējums
     200 g
  • Olas
     3 gab.
  • Ķiploks
     15 g
  • Ementāles siers
     70 g
  • Sāls
      pēc garšas
  • Melnie pipari
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Gatavo mīklu. Traukā ieber miltus un garšvielas ar sāli un cukuru. Pievieno aukstu sviestu (sarīvētu uz rupjās rīves) un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Dari to ātri, lai sviests nesasilst. Pieber un iemaisi smalki sarīvētu sieru.

Tad pievieno ūdeni un olu un mīci, līdz mīkla kļūst viendabīga, bet nepārmīci, jo tad tā būs cieta.

Savel mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.

Ietauko cepamo formu 23–25 cm diametrā. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Izrullē mīklu 5 mm biezu un ieklāj formā, noklājot gan pamatni, gan sānus. Kārtīgi piespied, nogriez lieko nost un sadursti ar dakšiņu.

Virsū liec cepamo papīru un uzber cepamās pupiņas, lai forma ir pilna. Tad liec krāsnī cepties.

Pēc 10 minūtēm noņem cepamo papīru ar visām pupiņām un cep vēl 10 minūtes. Samazini krāsns temperatūru uz 180 grādiem.

Bļodā ar putojamo slotiņu samaisi olas ar saldo krējumu, sāli, pipariem un ķiplokiem (nomizotiem un caur ķiplokspiedi izspiestiem). Vari izmantot arī blenderi.

Uz ceptās pamatnes liec pusi Ementāles siera (sarīvēta uz rupjās rīves), spinātus, zirnīšus, fetu, timiānu un ielej krējuma masu.

Uzber sieru, uzrīvē muskatriekstu un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā uz 25‒30 minūtēm, līdz vidū pildījums it kā ir stingrs, bet vēl mīksts.

Gatavošanas laiks atkarīgs arī no tā, cik liela ir forma. Virsiņai jābūt skaisti zeltainai.

Izņem kišu no krāsns un atdzesē formā.

Kišu pasniedz, kamēr tas ir vēl silts, bet ne karsts. Man vislabāk patīk to pasniegt kopā ar salātiem, kas pārslacīti ar olīveļļu.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Liene Zemīte
Lienes Zemītes receptes

Dārzeņu ramen

1h • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Hačapuri

40min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes