Sastāvdaļas
Mīkla
-
Kviešu milti220 g
-
Polenta (der pilngraudu vai vienkārši kviešu milti)30 g
-
Sāls1 šķipsniņa (-s)
-
Cukurs1 šķipsniņa (-s)
-
Aanīsa sēklas vai citas garšvielas1 šķipsniņa (-s)
-
Sviests170 g
-
Rīvēts ciets siers30 g
-
Ūdens60 ml
-
Ola1 gab.
Pildījums
-
Spinātu lapiņas120 g
-
Timiāna lapiņas1 tējk.
-
Muskatriekstspēc garšas
-
Saldēti zaļie zirnīši150 g
-
Feta150 g
-
Saldais krējums200 g
-
Olas3 gab.
-
Ķiploks15 g
-
Ementāles siers70 g
-
Sālspēc garšas
-
Melnie piparipēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Gatavo mīklu. Traukā ieber miltus un garšvielas ar sāli un cukuru. Pievieno aukstu sviestu (sarīvētu uz rupjās rīves) un, ar pirkstu galiem beržot, izveido rīvmaizei līdzīgu masu. Dari to ātri, lai sviests nesasilst. Pieber un iemaisi smalki sarīvētu sieru.
Tad pievieno ūdeni un olu un mīci, līdz mīkla kļūst viendabīga, bet nepārmīci, jo tad tā būs cieta.
Savel mīklu bumbā, ietin pārtikas plēvē un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
Ietauko cepamo formu 23–25 cm diametrā. Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Izrullē mīklu 5 mm biezu un ieklāj formā, noklājot gan pamatni, gan sānus. Kārtīgi piespied, nogriez lieko nost un sadursti ar dakšiņu.
Virsū liec cepamo papīru un uzber cepamās pupiņas, lai forma ir pilna. Tad liec krāsnī cepties.
Pēc 10 minūtēm noņem cepamo papīru ar visām pupiņām un cep vēl 10 minūtes. Samazini krāsns temperatūru uz 180 grādiem.
Bļodā ar putojamo slotiņu samaisi olas ar saldo krējumu, sāli, pipariem un ķiplokiem (nomizotiem un caur ķiplokspiedi izspiestiem). Vari izmantot arī blenderi.
Uz ceptās pamatnes liec pusi Ementāles siera (sarīvēta uz rupjās rīves), spinātus, zirnīšus, fetu, timiānu un ielej krējuma masu.
Uzber sieru, uzrīvē muskatriekstu un liec cepties krāsns vidējā nodalījumā uz 25‒30 minūtēm, līdz vidū pildījums it kā ir stingrs, bet vēl mīksts.
Gatavošanas laiks atkarīgs arī no tā, cik liela ir forma. Virsiņai jābūt skaisti zeltainai.
Izņem kišu no krāsns un atdzesē formā.
Kišu pasniedz, kamēr tas ir vēl silts, bet ne karsts. Man vislabāk patīk to pasniegt kopā ar salātiem, kas pārslacīti ar olīveļļu.