Svētku vakariņu kafija

  • Gatavošana 5min
  • Viegli
Svētku vakariņu kafija
Raimonds Selga
Raimonda Selgas receptes

Sastāvdaļas

  • Malta kafija
     40 g
  • Kanēļa standziņa
      1 gab.
  • Dateles bez kauliņa
      2 gab.
  • Muskatrieksts
     0.25 tējk.
  • Krustnagliņas
      2 gab.
  • Svaiga apelsīna miziņa
     1 šķēlīte (-s)
  • Karsts ūdens
     400 ml

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Iedvesma šim dzērienam ir sajūta pēc svētku vakariņām – vēderi pilni, sejas smaidīgas, saldais apēsts, un ir laiks kafijai. Tai šajā brīdī jāpilda trīs funkcijas – sociālā, didžestīva un garšas baudījuma funkcija. Kafija ir sarunas rosinošs elements, tā palīdz pārtikas sagremošanā, un tai ir jābūt gardai. Tāpēc pēc šīs receptes tā būs nedaudz intensīvāka nekā parasti un ar dažādām piedevām, kas kafijai liks garšot kā svētku kēksam.

Receptē ir izmantots lielāks kafijas daudzums nekā ikdienā, lai veicinātu svētku vakariņu sadalīšanos, tāpēc īpaši svarīgi ir “nepārforsēt” ar tilpumu, bet baudīt dzēriena daudzveidīgo, sabalansēto un svētkiem raksturīgo garšu.

Kafiju, kanēļa standziņu, dateles, muskatriekstu, krustnagliņas un apelsīna miziņu ievieto franču presē un nedaudz saspaidi, lai salauztu kanēli un samaisītu visas garšas.
Ielej franču presē 400 ml verdoša ūdens: jo karstāks, jo labāk, lai veicinātu cieto garšvielu ekstrakciju.
Apmaisi visu saturu, uzliec preses augšdaļu uz trauka, nedaudz to piespied, lai garšvielas nogrimtu kafijā.
Pēc 4 minūtēm nospied presi un lēnām pārlej kafiju mazās tasītēs (80–100 ml).

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Uzkodu vainags

20min • Viegli
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes

Mocarellas acu āboli

5min • Viegli

Cīsiņu mūmijas

30min • Viegli

Salmiņu zirnekļtīkli

10min • Viegli