Sastāvdaļas
-
Malta kafija40 g
-
Kanēļa standziņa1 gab.
-
Dateles bez kauliņa2 gab.
-
Muskatrieksts0.25 tējk.
-
Krustnagliņas2 gab.
-
Svaiga apelsīna miziņa1 šķēlīte (-s)
-
Karsts ūdens400 ml
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 4 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Iedvesma šim dzērienam ir sajūta pēc svētku vakariņām – vēderi pilni, sejas smaidīgas, saldais apēsts, un ir laiks kafijai. Tai šajā brīdī jāpilda trīs funkcijas – sociālā, didžestīva un garšas baudījuma funkcija. Kafija ir sarunas rosinošs elements, tā palīdz pārtikas sagremošanā, un tai ir jābūt gardai. Tāpēc pēc šīs receptes tā būs nedaudz intensīvāka nekā parasti un ar dažādām piedevām, kas kafijai liks garšot kā svētku kēksam.
Receptē ir izmantots lielāks kafijas daudzums nekā ikdienā, lai veicinātu svētku vakariņu sadalīšanos, tāpēc īpaši svarīgi ir “nepārforsēt” ar tilpumu, bet baudīt dzēriena daudzveidīgo, sabalansēto un svētkiem raksturīgo garšu.