Tumšā rūgušpiena maize

  • Gatavošana 1h 30min
  • Vidēji grūti
Tumšā rūgušpiena maize

Sastāvdaļas

  • Kviešu milti
     370 g
  • Pilngraudu kviešu milti
     210 g
  • Rupja maluma rudzu milti
     110 g
  • Sāls
     1 tējk.
  • Saulespuķu sēklas
     100 g
  • Veselas linsēklas
     100 g
  • Veselas žāvētas aprikozes
     100 g
  • Rozīnes
     100 g
  • Lazdu rieksti
     100 g
  • Rūgušpiens
     1 L
  • Dzeramā soda
     1.5 tējk.
  • Tumšais cukura sīrups
     200 ml

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 2 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Tumšā rūgušpiena maize ir neticami garšīga un pārsteidzoši viegli pagatavojama formas maize. Rūgušpiens padara maizi sulīgu, bet linsēklas, saulespuķu sēklas, lazdu rieksti, aprikozes un rozīnes piešķir tai patīkamu aromātu.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C temperatūrai.

Bļodā sajauc miltus ar sāli, saulespuķu sēklām, linsēklām, aprikozēm, rozīnēm un riekstiem. Riekstus var rupji sasmalcināt vai izmantot veselus.

Rūpīgi samaisi rūgušpienu ar dzeramo sodu un sīrupu. Pievieno miltu maisījumu un ļoti uzmanīgi maisi, līdz mīkla ir bieza un viendabīga.

Kārtīgi ietauko divas 1,5 l maizes formas (2 klaipiem) vai ieklāj tajās cepamo papīru. Piepildi to ar mīklu un mazliet pārkaisi ar miltiem.

Cep maizi cepeškrāsns apakšējā daļā apmēram 1,5 stundu. Ja maizes klaipi kļūst par tumšu, pārklāj tos ar foliju. Pārbaudi gatavību ar kociņu, līdz tas ir sauss. Novieto maizes klaipus uz restēm un atstāj tos ietītus virtuves dvielī vismaz 5 stundas.

Līdzīgas receptes

Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Raimonds Selga
Raimonda Selgas receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Uzkodu vainags

20min • Viegli
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Mocarellas acu āboli

5min • Viegli