Sastāvdaļas
Ābolu biezenis
-
Āboli (skābi)220 g
-
Cukurs25 g
-
Olas baltums1 gab.
Cukura sīrups
-
Auksts ūdens75 g
-
Agara5 g
-
Cukurs225 g
Dekors
-
Dzērvenes15 gab.
-
Kanēlis2 tējk.
-
Drupinātas pistācijas2 tējk.
-
Pūdercukurs50 g
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 10 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Rimi Gardēžu zefīra recepte. Salds našķis, ko ar kāru muti ēdīs gan lieli, gan mazi.
Gatavo ābolu biezeni: ābolus nomizo, attīri, sasmalcini un liec iepriekš sakarsētā krāsnī 180 grādos un cep, kamēr tie mīksti.
Saceptos ābolus liec blenderī, pievieno cukuru un sablendē līdz viendabīgai konsistencei.
Biezeni atdzesē.
Katliņā ieber agara pulveri, pārlej ar ūdeni un ļauj 10 min pastāvēt.
Tad pieber cukuru un karsē uz mērenas uguns, kamēr sīrups sasniedz 112 grādu temperatūru.
Pirms sāc karsēt sīrupu, putotājā ieliec aukstu olu baltumu un atdzesētu ābolu biezeni, to puto līdz vieglām, gaisīgām putām.
Putošanu nepārtrauc.
Kad sīrups uzkarsis līdz vajadzīgai temperatūrai, to lej tievā strūkliņā pie olu baltuma, kas tiek putots.
Zefīru puto, kamēr masa kļūst stingra, labi veidojama un spīdīga.
Aptuveni 5 min.
Masu liec maisiņā un uz paplātes ar cepamo papīru veido rozītes, bumbiņas vai piciņas.
Apmēram pusei zefīru uzliec virsū dzērveni, pārber pistācijas, kanēli.
Tad ļauj zefīram žūt aptuveni 12 h, tad to pārkaisi ar nekūstošo pūdercukuru un žāvē vēl 12-24 h.
Gatavošanas procesā masai vari pievienot ogu pulveri.