Ziemassvētku kūka ar itāļu bezē
-
Gatavošana 45min
-
Grūti
Sastāvdaļas
Ganašs
-
Baltā šokolāde125 g
-
Saldais krējums100 ml
-
Sviests (istabas temperatūras)1 ēdamk.
Kūka
-
Sviests100 g
-
Rīvmaizeveidnei
-
Kviešu milti200 g
-
Sāls0.5 tējk.
-
Cepamais pulveris0.5 tējk.
-
Cukurs200 g
-
Vaniļas cukurs1 tējk.
-
Rupji sasmalcināta baltā šokolāde150 g
-
Olas2 gab.
Itāļu bezē
-
Olu baltumi2 gab.
-
Ūdens2 ēdamk.
-
Cukurs100 g
Dekorēšanai
-
Dzērvenespēc garšas
-
Svaigas vīģespēc garšas
Kā gatavot
Noderīgi
Šī recepte ir pielāgota 10 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.
Ganašs: Šokolādi rupji sasmalcini un liec bļodā. Uzkarsē krējumu līdz vārīšanās temperatūrai, pārlej to šokolādei un samaisi viendabīgā masā. Iemaisi sviestu. Ļauj pilnībā atdzist.
Kūka: Nogriez gabalu cepamā papīra un ieklāj to apaļajā veidnē (aptuveni 22 cm diametrā), lai kūku būtu vieglāk pārvietot uz šķīvja. Ietauko veidni un pārkaisi ar rīvmaizi.
Rupji sasmalcini šokolādi. Izkausē sviestu. Noņem katliņu no uguns un iemaisi 100g šokolādes (10 gabaliem), maisot, līdz visa šokolāde ir izkususi. Atstāj atdzist uz dažām minūtēm. Ielej maisījumu sausajās sastāvdaļās un pievieno olas. Visu samaisi viendabīgā masā. Iejauc pārējo sasmalcināto balto šokolādi.
Itāļu bezē: Liec bļodā olu baltumus. Nelielā katliņā uzvāri ūdeni un cukuru līdz 110°C. Kad cukurs ir uzvārījies, sāc ar elektrisko mikseri kult olu baltumus, līdz tie veido mīkstas, stingras putas, vienlaikus ļaujot cukuram uzvārīties līdz 121°C (piezīme: ne augstāk par 121°C).
Pēc tam smalkā strūklā lej karsto cukuru olu baltumā, enerģiski kuļot. Turpini putot, līdz bezē ir ciets un auksts. Piepildi vienu vai vairākus konditorejas maisiņus ar bezē, vēlams, izmantojot dažādus uzgaļus. Liec bezē uz kūkas un apdedzini to ar gāzes degli.
Dekorēšanai: Kūku dekorē ar dzērvenēm un vīģēm.