Ziemassvētku kūka ar itāļu bezē

  • Gatavošana 45min
  • Grūti
Ziemassvētku kūka ar itāļu bezē

Sastāvdaļas

Ganašs

  • Baltā šokolāde
     125 g
  • Saldais krējums
     100 ml
  • Sviests (istabas temperatūras)
     1 ēdamk.

Kūka

  • Sviests
     100 g
  • Rīvmaize
      veidnei
  • Kviešu milti
     200 g
  • Sāls
     0.5 tējk.
  • Cepamais pulveris
     0.5 tējk.
  • Cukurs
     200 g
  • Vaniļas cukurs
     1 tējk.
  • Rupji sasmalcināta baltā šokolāde
     150 g
  • Olas
     2 gab.

Itāļu bezē

  • Olu baltumi
     2 gab.
  • Ūdens
     2 ēdamk.
  • Cukurs
     100 g

Dekorēšanai

  • Dzērvenes
      pēc garšas
  • Svaigas vīģes
      pēc garšas

Kā gatavot

Noderīgi

Šī recepte ir pielāgota 10 porcijām. Mainot porciju skaitu, arī sastāvdaļu daudzums mainās. Dažkārt mainīsies arī gatavošanas laiks.

Laiks sezonas gardākajai Ziemassvētku kūkai! Klasiski biezi krēmīga ar balto šokolādi gan mīklā, gan ganašā un pārklāta ar bagātīgu itāļu bezē. Labāk nevar būt!

Ganašs: Šokolādi rupji sasmalcini un liec bļodā. Uzkarsē krējumu līdz vārīšanās temperatūrai, pārlej to šokolādei un samaisi viendabīgā masā. Iemaisi sviestu. Ļauj pilnībā atdzist.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175°C temperatūrai.

Kūka: Nogriez gabalu cepamā papīra un ieklāj to apaļajā veidnē (aptuveni 22 cm diametrā), lai kūku būtu vieglāk pārvietot uz šķīvja. Ietauko veidni un pārkaisi ar rīvmaizi.

Bļodā sajauc visas sausās sastāvdaļas.

Rupji sasmalcini šokolādi. Izkausē sviestu. Noņem katliņu no uguns un iemaisi 100g šokolādes (10 gabaliem), maisot, līdz visa šokolāde ir izkususi. Atstāj atdzist uz dažām minūtēm. Ielej maisījumu sausajās sastāvdaļās un pievieno olas. Visu samaisi viendabīgā masā. Iejauc pārējo sasmalcināto balto šokolādi.

Lej mīklu pannā un cep apmēram 20–22 minūtes. Ļauj pilnībā atdzist, lai kūka kļūtu mazliet stingrāka.
Noņem veidnes malu un novieto kūku uz kūku šķīvja. Pārlej kūku ar ganašu.

Itāļu bezē: Liec bļodā olu baltumus. Nelielā katliņā uzvāri ūdeni un cukuru līdz 110°C. Kad cukurs ir uzvārījies, sāc ar elektrisko mikseri kult olu baltumus, līdz tie veido mīkstas, stingras putas, vienlaikus ļaujot cukuram uzvārīties līdz 121°C (piezīme: ne augstāk par 121°C).

Pēc tam smalkā strūklā lej karsto cukuru olu baltumā, enerģiski kuļot. Turpini putot, līdz bezē ir ciets un auksts. Piepildi vienu vai vairākus konditorejas maisiņus ar bezē, vēlams, izmantojot dažādus uzgaļus. Liec bezē uz kūkas un apdedzini to ar gāzes degli.

Dekorēšanai: Kūku dekorē ar dzērvenēm un vīģēm.

Līdzīgas receptes

Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Medus torte karoga krāsās

12h • Vidēji grūti
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes

Uzkodu vainags

20min • Viegli
Ilze Auzere
Ilzes Auzeres receptes
Normunds Baranovskis
Normunda Baranovska receptes