Izlaiduma svētku kūkas, ko var ēst arī alerģiski bērni. 3 receptes
Papildinām kūku recepšu krājumu tiem, kam aktuāli saldumi bez miltiem, olām, cukura un piena produktiem! Piedāvātās kūkas ir vasarīgas, vieglas, kā arī to gatavošana ir vienkārša. Šīs receptes īpaši noderēs tām ģimenēm, kurās aug bērni ar dažāda veida pārtikas alerģijām vai nepanesamību.
BEZ PIENA PRODUKTIEM
Citronu krēma tarte
Sastāvdaļas: 6 pers
Gatavošanas laiks: 3 h
Pamats:
Milti – 140 g
Margarīns – 140 g
Cukurs – 100 g
Olu dzeltenums – 1 gab
Krēms:
Auzu dzēriens – 200 ml
Auzu krējums Oatly – 250 ml
Cukurs – 160 g
Citrons – 2 gab
Olu dzeltenums – 9 gab
Virskārta:
Olu baltums – 3 gab
Pūdercukurs - 120 g
Samīci mīklu no pamata sastāvdaļām.
Liec ledusskapī uz 20 minūtēm. Pēc tam mīklu izrullē un ieklāj tartes formā.
Mīklas centru vajag sadurstīt ar dakšiņu, lai cepšanās laikā tajā cirkulētu gaiss un pamatne neveidotu gaisa burbuļus, nepaceltos un nedeformētos.
Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos, līdz pamatnes mīkla kļūst kraukšķīga, brūna. Cepšanas ilgums 12 -15 minūtes.
Krēma gatavošana: Savāri auzu dzērienu ar auzu krējumu.
Citā traukā samaisi olu dzeltenumus ar cukuru un rīvētām divu citronu miziņām.
Olu dzeltenumiem, lēni maisot, pielej karsto auzu “pienu”, kā arī pievieno citrona sulu pēc garšas. Krēmu nedaudz iebiezina, liekot trauku ūdens peldē un maisot. Krēmu lej uz kūkas pamatnes un 160 grādu temperatūrā 25 minūtes.
Atdzesē pilnīgi vēsu.
Saputo olu baltumus ar pūdercukuru biezā krēmā un liec kūkai pa virsu. Olu baltumu nedaudz apdedzina cepeškrāsnī - ieslēdz to grila režīmā uz maksimālo temperstūru.
Lai apdedzinātu krēmu, dažreiz pietiek pat ar 30 sekundēm, tāpēc liec kūku uz restēm nedaudz zem cepeškrāsns grila un uzmani. Līdzko olbaltums kļūst zeltains, kūka ir gatava pasniegšanai.
BEZ MILTIEM
Gaisīgā ķiršu un maskarpone krēma bezē torte
Sastāvdaļas: 6 pers
Gatavošanas laiks: 2 h 30 min
Bezē kārta:
Olu baltums - 4 gab.
Pūdercukurs – 220 g
Kukurūzas ciete – 1 ēdamk.
Ķiršu etiķis - 1 tējk. (var izmantot arī citu ogu etiķus)
Krēms:
Saldais krējums - 150 ml
Pūdercukurs - 100 g
Maskarpone krēms - 300 g
Citrons – 1 gab
Papildus:
Ķirši – 400 g
Olu baltumus ieteicams kult, kad tie ir istabas temperatūrā, tāpēc pirms kūkas gatavošanas olas vajadzētu vismaz 12h turēt istabas temperatūrā, jo tad olas labāk putosies.
Uzkarsē cepeškrāsni ventilatora režīmā līdz 160 grādiem.
Puto olu baltumus un pakāpeniski pievieno pūdercukuru. “Lai pagatavotu labu bezē kūku, olu baltumu ar mikseri jāputo vismaz 10 minūtes. Krēmam jāsanāk tik cietam, lai apgriežot trauku, tas pat nepakustētos,” pamāca pavārs Normunds Baranovskis.
Pēc tam putās iecilā cieti, kā arī etiķi.
Masu liek jebkādas formas un augstuma cepamajā formā, pirms tam tajā ieklājot cepamo papīru. Cepeškrāsnī samazini temperatūru līdz 100 grādiem un cep 1 h 45 min.
Pēc tam paver cepeškrāsns durtiņas, izslēdz to un ļauj bezē atdzist.
Krēma gatavošana: saputo saldo krējumu ar pūdercukuru un jauc maskarpones krēmu. Pievieno citrona miziņu un sulu.
Krēmu liec kūkai pa vidu un dekorē ar svaigām ogām.
BEZ CUKURA, OLĀM UN MILTIEM
Mango jogurta kūka
Sastāvdaļas: 8 -12 pers
Gatavošanas laiks: 30 - 40 min
Pamatne:
Dzeltenās rozīnes Rimi – 1 pac
Riekstu maisījums Rimi – 1 pac
Juicy dateles Selection by Rimi – 6 gab (mīkstums)
Krēms:
Mango gabaliņi, saldēti Rimi – 1 pac
Dzeramais ūdens – 100 ml
Agars – 20 g
Jogurts Grieķu – 400 ml
Dekors:
Nogatavināts mango – 1 gab
Rozīnes, dateles un riekstus samal līdz vienmērīgai, nedaudz ķepīgai masai un klāj kūkas formā uz cepamā papīra.
Sablenderē mango ar ūdeni, vāri kopā ar agaru vismaz divas minūtes.
Pārlej aukstā traukā un sajauc ar jogurtu.
Lej formā un atstāj uz galda atdzist.
Līdz ko agars sasniedz 35 grādu temperatūru, tas sāk cietēt.
Kūka sacietēs 20 minūtēs.
Pa virsu liec svaigā mango gabaliņus.
Foto: Artūrs Martinovs
26. Maijs, 2017