Ko veselīgu un gardu celt galdā dzimšanas dienas ballītē rudenī
Piedāvājam četras saldēdienu receptes - dzērveņu smūtiju, burkānu un valriekstu kēksu, ķirbja un cidoniju siera kūku un rupjmaizes kātojumu ar brūklenēm. Cel galdā rudeni arī bērniem!
Dzelteno burkānu un valriekstu kēkss
Lai kēksam piešķirtu interesantākas krāsas, var izmantot arī citu krāsu burkānus, piemēram, violetos!
Sastāvdaļas: 8 pers
Gatavošanas laiks: 1 h
Dzeltenie burkāni - 2 gab
Sviests – 180 g
Valriesksti - 100 g + dekorēšanai
Kviešu milti – 140 g
Cepamais pulveris – 1 tējkarote
Olas – 4 gab
Cukurs – 180 g
Vaniļas cukurs – ½ tējk
Baltā glazūra - 100 g
1) Sarīvē burkānus uz smalkās rīves. Pievieno sadrumstalotus valriekstus un izkausētu sviestu.
2) Citā traukā sajauc miltus ar cepamo pulveri.
3) Vēl citā traukā sakul olas ar abiem cukuriem biezā krēmā.
4) Olu masā iecilā miltus un rīvētos burkānus ar valriestiem un sviestu.
5) Ietauko kēksa formu no iekšpuses un tad pildi cepamo masu.
6) Cep 175 grādos 45- 50 minūtes.
7) Atdzesē un pārlej ar glazūru. Dekorē ar valriekstiem.
Ķirbju un cidoniju siera kūka
Ja Tavi bērni un citi viesi kādreiz ir teikuši, ka viņiem negaršo ķirbis, tad par ķirbja klātbūtni šajā kūkā labāk nesaki līdz brīdim, kamēr kūka notiesāta!
Sastāvdaļas: 8 pers
Gatavošanas laiks: 1h
Smilšu mīkla "Selection by Rimi" – 100 g
Ķirbju un cidoniju biezenis – 200 ml
Krēmsiers – 400 g
Cukurs – pēc garšas (atkarīgs, cik saldu biezeni pagatavoji)
Olas – 3 gab
Cidoniju sukādes – 100 g (dekorēšanai un papildus garšai)
1) Pagatavo ķirbju un cidoniju biezeni pats! Vienam biezenim izmanto sviesta ķirbi 200 g + 2 cidonijas + 100g cukurs. Iesaku pagatavot vairāk, jo tad varēsi to paglabāt citiem kulinārijas baudījumiem.
2) Sastāvaļas vislabāk ir likt sautējamā katlā un sautēt līdz ķirbja un cidoniju daļiņas mīkstas. Tad tās vienkārši samaļ. Iesaku izspiest arī caur sietu.
3) Biezenim pievieno krēmsieru, olas un cukuru pēc garšas.
4) Izrullē smilšu mīklu un klāj formā ar noņemamām malām. Lej siera krēmu un cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, apakšējā daļā, 170 grādos 45 minūtes.
5) Atdzesē, dekorē un pasniedz bērniem.
Dzērveņu smūtijs
Jā, arī dzērvenes bērni var apēst ar gardu muti, ja vien tās garšīgi pasniedz! Uztaisi smūtiju, saldumam pievienojot banānu.
Sastāvdaļas: 2 pers
Gatavošanas laiks: 1 min
Dzērvenes - 200 g
Banāns - 1 gab
Piens - 200 ml
Visas sastāvdaļas liek blendera krūzē un samaļ krēmīgā smūtijā. Bērniem garšos!
Brūkleņu un rupjmaizes kārtojums
Šo bērnības saldēdienu dekorē ar saldo popkornu - bērniem patiks!
Sastāvdaļas: 1 trauks 2-4 ēdājiem
Gatavošanas laiks: 4 minūtes
Pirmā kārta: (rīvmaizi sajauc ar medu un citrona sulu)
Rudzu maizes rīvmaize 150 g
Medus (šķidrs) – 50 ml
Citrona sula – 1 ēdamk
Otrā kārta:
Brūkleņu ievārījums - 200 g
Brūklenes - 300 g
Trešā kārta: (saldo krējumu uzputo ar pūdercukuru)
Salds krējums – 300 ml
Pūdercukurs – 100 g
Pēdējā kārta:
Saldais popkorns - 2 saujas
Šo lielisko desertu iesaku gatavot lielā stikla burkā, traukā.
Šis ir deserts ar neskaitāmajām kārtām. Tās var veidot, cik vien uziet, cik vien atļauj sastāvdaļas un trauka augstums.
Sagatavo visu kārtu sastāvdaļas un cel savu desertu kā lego torni!
Foto: Artūrs Martinovs
05. Oktobris, 2017