Sarkanbaltsarkanas brokastis, pusdienas un svētku kūka

Latvijas neatkarības pasludināšanas atzīmēšanas diena ir 18. novembrī. “Tas, ka esam neatkarīga, demokrātiska un brīva valsts, patiesi ir jāsvin. Pat ja svinēšana nozīmē aizdegt sarkanbaltsarkanas sveces un traukā salikt tumši sarkanus ābolus,” teic vecāku organizācijas Mammām un Tētiem vadītāja, Rimi Bērniem eksperte Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Lai svētku galdam piešķirtu latvisku noskaņu, noderēs teju jebkas sarkans un balts – ziedi, salvetes, sveces, augļi, ogas, dārzeņi. Tāpat skaisti iederēsies latviešu raksti, prievītes un lentītes karoga krāsās. “Ēdienu dekoriem skaisti noderēs arī tie augļi, kas nav gluži Latvijas karoga krāsās, piemēram, zemenes un avenes. Kombinācijā ar balto tas vienalga raisīs nepārprotamu sajūtu, ka šis ir Latvijas valsts svētkiem veltīts galds,” teic Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Brokastīs – sarkanbaltsarkanas pankūkas

“Pankūkas ir tradicionāls un bērnu iemīļots brokastu ēdiens. Taču atliek no zemenēm un putukrējuma izveidot sarkanbaltsarkanus matus un ievilkt mīlīgus šokolādes smaidus, kad pankūciņas jau pretendē uz dienas īpašākās maltītes statusu,” saka vecāku organizācijas vadītāja, rosinot pankūku pārvērtībās iesaistīt arī pašus to baudītājus.

Sastāvdaļas:

  • 3 olas,
  • 3 ēdamk. cukura,
  • 3 ēdamk. miltu,
  • eļļa cepšanai.
  • dekorēšanai - sarkanas ogas, putukrējums, šokolādes mērce

Gatavošana:

  1. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem.
  2. Dzeltenumus saputo ar cukuru, iesijā miltus.
  3. Baltumus saputo stingrās putās un pievieno pankūku mīklai, var piekaisīt vaniļas cukuru.
  4. Uzkarsē pannu, ieziež to ar eļļu un cep zeltaini brūnas pankūkas.
  5. Dekorēšanai izmanto ogas sarkanā krāsā, putukrējumu un šokolādes mērci.

Pusdienās – sarkanbaltsarkani salāti

“Kad runā par galda klājumu valsts svētku noskaņās, nereti pirmās prātā nāk sarkanās bietītes. Tās ir ļoti gardas un izskatās gleznaini, tomēr daudzi ar bietēm ir uz “jūs”. Lieliski un svinīgi uz galda izskatīsies arī sarkani tomāti kombinācijā ar baltu sieru,” iesaka Inga Akmentiņa-Smildziņa.

Salātus gatavo no sarkaniem ķirštomātiem un mocarellas vai cita balta siera mini bumbiņām, pamatā liekot spinātus, rukolu vai citus zaļumus. Salātus var pārslacīt ar eļļas un citronu sulas mērci.

Svētku vakariņās – sarkanbaltsarkana kūka

“Kūka ir svētku karaliene – arī valsts svētkos tai ir vieta un iespēja būt centrālajam galda noformējuma elementam. To vienkāršā veidā var panākt, izvēloties baltu kūku un sarkanus dekorus vai, piemēram, sirdsveida kūkas formu,” iesaka Rimi Bērniem eksperte.

Sastāvdaļas:

  • 500 g biezpiena
  • 3 olu dzeltenumi
  • 1/2 glāze cukura
  • 100 ml saldā krējuma
  • 1/2 citrona vai laima sulas
  • 50 g sviesta
  • 200 g cepumu pēc izvēles (tās var būt arī vafeles!)
  • sarkanas ogas

Gatavošana:

  1. Biezpienu rūpīgi samaisa vai sakuļ ar blenderi, pievieno citrona sula.
  2. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru gaisīgā masā, atsevišķi saputo saldo krējumu un pievieno biezpienam.
  3. Sasmalcina cepumus vai vafeles, samaisa ar izkausētu sviestu un izklāj kūkas formā, pa virsu – biezpiena masu.
  4. Kūku ievieto saldētavā uz 2–3 stundām.
  5. Gatavu rotā ar ogām pēc izvēles.

Svētki

13. Novembris, 2024


Lasi vairāk